De homewizard P1 meter is eigenlijk niet eens een meter. Het meet namelijk niets. Het is een dongel wat je in een slimme meter kunt steken. 

Als het ding aangesloten is, kun je live zien wat je stroomverbruik is. Ook wordt minstens 1x per uur het verbruik van het gas doorgegeven. Al deze gegevens kun je dan zien in de app van deze dongel.

De dongel

De app geeft goede inzichten van het gebruik van energie. Ook teruglevering van stroom, als je zonnepanelen hebt, wordt mooi weer gegeven. Dat doet deze in mooie grafieken. Er zijn grafieken voor Vandaag,

Grafiek vandaag

Deze week,

Grafiek deze week

Deze maand,

Grafiek deze maand

en Dit jaar

Grafiek dit jaar

En bespaar je met dit apparaatje en app? Niet als je verder niets doet. Dit product is er puur voor dat je bewust wordt wat het verbruik is, en wat de kosten daarvan zijn. Ook zie je wanneer je veel verbruikt hebt. Wat de verbruiker is, dat weet de app dus niet. Dat moet je zelf kunnen bedenken. Zo zie je bij onze grafiek van Vandaag dat er een piek is rond 12 uur. Dat is omdat toen de oven aan gezet is. En die verbruikt behoorlijk wat stroom. De piek rond middernacht da's de afwasmachine. 

En door bewust te zijn van het verbruik, dat is weer de eerste stap in minder verbruik. Nu zien we ook dat 's nachts nog redelijk wat stroom vebruikt is. Waar ligt dat aan? Ik kan wel wat verzinnen. De pompen van het aquarium en vijver verbruiken natuurlijk wel wat. Maar ook de verwarming van het aquarium zorgt voor wat stroomverbruik. En dan draait natuurlijk de koelkast en diepvriezer ook gewoon door. Dus dat stroomverbruik is verklaarbaar. En het is ook verklaarbaar dat het wat meer is dan bij de meeste mensen. 

Wel moeten de tarieven voor energie eerst ingesteld worden in de app. En dan moet je er zelf nog rekening mee houden dat daar nog de vaste kosten bij komen. Dus de kosten die het aangeeft zijn puur de kosten van verbruik. De energierekening zal dus hoger uitvallen. 

Maar op de vaste kosten valt niet te bezuinigen, die zijn er gewoon. Daar heb je geen invloed op. Op de verbruikskosten wel. En nu kunnen we zien wanneer we veel verbruiken en daar misschien iets aan doen. Dat wordt nu een bewuste keuze.

En dan denk je wellicht, die gegevens zie je toch ook in de app van het energiebedrijf? Ja, maar wel later. Soms zelfs enkele dagen later. En weet jij dan nog wat je op dat moment gedaan hebt? Waarom je toen een piek in het verbruik had, weet je dan vaak niet meer. Nu is het wel gelijk duidelijk.

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics