Zoals je kunt lezen in deze blog hebben we behoorlijk wat bespaard op de energierekening. Maar hoe kan dat?

Ten eerste iets geks. We hebben dit jaar veel meer stroom verbruikt dan vorige jaren. In totaal zo'n 4906 kWh. Dit komt omdat we vorig jaar in de winter toch regelmatig een elektrisch kacheltje in de veranda aan hadden staan. En die vreet nou eenmaal veel stroom. Gelukkig is dit deels opgevangen door de hoge opbrengst van de zonnepanelen in de zomer.

Maar we hebben ook 260 m3 gas minder verbruikt. Dat is veel. Dit zal dus één van de redenen zijn dat we veel geld bespaard hebben. Maar er zijn meer redenen.

De eerste is duidelijk. De teruggave van energiebelasting is verhoogd. We kregen meer energiebelasting terug. Zo'n € 783,87 in totaal
Daarnaast is de BTW op energie op 1 juli tijdelijk verlaagd. Die is van 21% naar 9% gegaan. Dat zorgt ook voor een behoorlijke verlaging van de energiekosten. Dat zou alleen al ongeveer € 150,-- moeten schelen.

Maar hoe kan het dan dat we zo weinig gas verbruikt hebben? Dat komt door paar dingen. Ten eerste was het een zachte winter vorig jaar. En ten tweede hebben we een nieuwe ketel, die waarschijnlijk zuiniger in verbruik is. En dan is er natuurlijk de slimme thermostaat. Het gebruik daarvan zal ook mee geholpen hebben om goedkoop te stoken. Verder staat onze aanvoertemperatuur van onze stooklijn ook nog altijd op 50 graden. En daarmee houden we goed het huis warm. Maar het stookt wel goedkoper. 

Wat veranderd er voor 2023.
Dan wordt de BTW weer 21%. Dus de kosten voor energie gaat voor iedereen weer omhoog per kWh en m3. En de teruggave energiebelasting wordt ook minder. Dat wordt € 596,85 Dat scheelt toch weer € 187,02.

 

Wel is het zo dat het energieplafond een hele boel mensen gaat helpen. Maar dat geldt niet voor ons, wij hebben nog steeds een vast contract met hele goede prijzen. Dit betalen we:

Elektra    
Vaste leveringskosten per maand € 5,99  
Vermindering energiebelasting per maand € 49,74-  
Netbeheerkosten € 22,31  
Totaal € 21,44-  
     
Elektra tarief    
Variabele leveringskosten € 0,05 25,63%
Overheidsheffingen € 0,15 74,37%
Totaal per kWh € 0,20  
     
Gas    
Vaste leveringskosten per maand € 5,99  
Netbeheerkosten € 15,55  
Totaal € 21,54  
     
Gas tarief    
Variabele leveringskosten € 0,26 30,34%
Overheidsheffingen € 0,59 69,66%
Totaal per m3 € 0,85  
     
Wocozon    
Stroom tarief zonnestroom € 0,17  

Gaan we aankomend jaar dan ook weer zo'n mooi bedrag besparen? Nee, dat zal beslist niet lukken. We zullen blij zijn dat we dan een klein bedragje terug krijgen. Maar dat zien we dan wel weer....

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics