De energieprijzen rijzen de pan uit. Voor veel mensen is energie niet meer te betalen. Dus moet er op energie bespaard worden. Vooral het besparen van gas is belangrijk. Maar ook een besparing op stroom kan helpen om de energierekening niet te hoog op te laten lopen. 

En zoals altijd, elke m3 gas en elke kWh die je niet gebruikt, hoef je ook niet te betalen. 

En hoe zit het bij ons thuis. We mogen tot nu toe tevreden zijn?

Eerst maar eens de besparing op gas, want dat is voor de meeste mensen een belangrijke kostenpost geworden. 
Vanaf 1 december vorig jaar tot 1 september hebben we 137 m2 gas bespaard. Dat is voor ons een besparing van 103 euro. Daarbij valt op dat we in bijna alle maanden een besparing behaald hebben. Alleen in december en in juni hebben we meer kosten gemaakt voor het gasverbruik.

Dan de stroomrekening. Dat is bij ons een apart verhaal. Wij hebben een dubbele stroomrekening, immers één van het energiebedrijf, en één van de woningbouw ivm met de stroom geleverd door de zonnepanelen. Ook voor de stroom van de zonnepanelen betalen we per kWh. 

We zullen eerst maar eens kijken naar het verbruik van de stroom die geleverd wordt door het energiebedrijf. Daar hebben we in dezelfde periode 677 kWh meer verbruikt. Maar nu komt het gekke. De kosten zijn 111 euro lager. Waardoor leg ik zo uit.

De totale energiekosten, bij het energiebedrijf, tot 1 september zijn dus 214 euro lager dan de kosten van dezelfde periode vorig jaar. Dat is een leuk bedrag. 

Dan de zonnepanelen. Die hebben het tot nu toe heel goed gedaan. Van 1 december tot 1 september hebben ze 317 kWh meer opgeleverd dan vorig jaar. Dat levert een meerkosten op, bij de woningbouw, van 47 euro.

Daardoor is de totale besparing 188 euro, tot 1 september. De afrekening is op 1 december, dus we moeten nog even afwachten wat de uiteindelijke besparing wordt.

Maar waardoor hebben we bespaard. Daar zijn een aantal redenen voor:

  1. We hebben een nieuwe combiketel. Dit is natuurlijk een goede HR-ketel. Die we ook nog eens goed hebben afgesteld, op een watertemperatuur voor de verwarming van 50 graden maximaal.
  2. De verwarming niet onnodig aan hebben. Zijn we niet thuis, dan staat de thermostaat automatisch laag.
  3. Slim gebruik maken van de zon. Onze thermostaat houdt rekening met het weer. Als de zon voldoende schijnt dan stookt deze minder.
  4. De ketel zo instellen dat de comfortstand uit staat. Hierdoor blijft de brander voor warm kraanwater niet continue branden. Hierdoor duurt het iets langer voordat we warm water uit de kraan krijgen maar gebruiken we minder gas.
  5. De teruggaaf energiebelasting, dat verrekend wordt met de stroomrekening is behoorlijk verhoogd, per 1 januari. Hierdoor zijn de kosten voor stroom natuurlijk een stuk omlaag gegaan. Daardoor kan het dus zo zijn dat je meer energie verbruikt maar minder betaald.
  6. Door de grote hoeveelheid stroom die de zonnepanelen hebben geleverd hebben we ruim kunnen salderen. Hierdoor is ook de stroomrekening bij het energiebedrijf verlaagd.
  7. Het verbruik is vooral in de wintermaanden hoger geweest doordat we een elektrische kachel daar in gebruik hebben genomen. Hierdoor waren de stroomkosten in december en januari in totaal 53 euro hoger. Dit heeft de besparing dus enorm gedrukt.
  8. BTW op energie is verlaagd. Dat levert ook een kleine besparing op.
  9. De verlichting deels automatisch laten aan en uit gaan. Hierdoor brandt het licht niet onnodig. Die lampen mag je rustig vergeten, ze gaan automatisch uit als we gaan slapen. Resterende verlichting hebben we op een afstandsbediening. Daardoor kan met één druk op de knop deze lampen allemaal bediend worden. Ook hierdoor is de kans wel heel klein dat licht 's nachts onnodig blijft branden.

Je ziet het. De besparing is voor een deel te danken aan gedrag, maar ook voor een deel door de maatregelen van de regering om de kosten te beperken. En dan mogen wij nog blij zijn dat we nog een vast contract hebben met voor deze tijd belachelijk lage tarieven. Hadden we hogere tarieven gehad dan hadden we deze besparingen niet gehaald. De kachel in de veranda hadden we dan beslist niet gebruikt, veel te duur. En voor de rest hadden we dan beslist verder moeten kijken waar we bezuinigen kunnen. Maar dat is voor eind 2023 want dan loopt ons contract af. Wat de tarieven dan zijn? Geen idee. Voor iedereen hoop ik dat ze dan een stuk lager zijn.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Deze post delen op social media
powered by social2s
Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics