Er is iets aparts aan de hand. Het stroomverbruik zal dit jaar hoger zijn dan het jaar daarvoor. Dat wisten we, en er is bewust voor gekozen. Dit omdat we nu een droogtrommel en afwasmachine hebben. En deze worden goed gebruikt. Dus het meerverbruik is verklaarbaar. En dan zou iedereen denken, dan gaan de energiekosten ook omhoog. Maar dat is niet waar. En dat heeft maar één reden.

Iedereen krijgt via het energiebedrijf een vermindering energiebelasting. Over gas en stroom betaal je energiebelasting. Maar omdat energie een basisbehoefte is, krijg je een vermindering van energiebelasting.

Je betaald dus per m3 en kWh belasting maar je krijgt een vast bedrag per jaar wat daarvan in mindering wordt gebracht. Vorig jaar was de belasting per m3 gas € 0,06340 en per kWh € 0,02287. Dit jaar zijn de bedragen omhoog gegaan. Nu is de belasting per m3 gas € 0,09378 en per kWh € 0,03303. Zoals je ziet is vooral de belasting op gasverbruik flink verhoogt.

Gelukkig staat daar wat tegenover. De vermindering energiebelasting. Deze was vorig jaar € 311,62 per huishouden, en dat is dit jaar 527,17. En omdat niet iedereen meer een gasaansluiting heeft, wordt de vermindering energiebelasting meestal verrekent met het stroomverbruik.

Dit maakt stroom dus goedkoper. En daardoor is nu dus de situatie ontstaan dat wij meer stroom zijn gaan verbruiken maar toch goedkoper uit zijn.

Dit is de tabel voor het stroomverbruik bij onze energieleverancier:

In februari en maart hebben we wel minder stroom verbruikt via onze leverancier, maar in de meeste andere maanden hebben we minder terug geleverd. Dit komt puur doordat we meer zijn gaan gebruiken. Kijk maar naar de opbrengst van de zonnepanelen. Die is helemaal niet slecht. Nog altijd hoger dan verwacht. En zelfs soms hoger dan dezelfde maand vorig jaar.

Hier zie je wat de zonnepanelen hebben opgebracht per maand.

En gas dan? Want ook dat is energie. Bijna elke maand hebben we minder gas verbruikt. Januari was een uitschieter, toen hebben we 78 m3 minder gas verbruikt. In februari hebben we wel meer gas verbruikt, maar niet veel meer. In totaal hebben we tot nu toe 96 m3 gas minder verbruikt.

En wat betekent dit allemaal financieel? Ten eerste de stroomkosten. Dit zijn de kosten voor zowel de geleverde stroom via het energiebedrijf als de stroom geleverd door de zonnepanelen. Die zijn dus in totaal minder dan vorig jaar. En dat elke maand. Dat kun je zien in dit grafiekje:

Ook voor gas geldt dat we geld bespaard hebben. Dat is ook logisch. In totaal hebben we beduidend minder gas verbruikt, dus zijn de kosten ook minder. Maar hier zal volgend jaar waarschijnlijk minder op bezuinigd kunnen worden. Dit omdat de verwachting is dat de energiebelasting op gas nog flink zal stijgen. Dit om het overschakelen naar alternatieven te stimuleren. We moeten immers van het gas af. Maar dat voor later. Nu valt het nog mee. Kijken we naar de grafiek dan zie je toch dat er bijna elke maand wel iets van de kosten af zijn geschaafd. Kijk maar:

Het totaal is nog duidelijker. Elke maand laat wel iets aan besparing zien:

En wat betekent dat? Dat, als we zo doorgaan, aan het eind van het jaar (waar bij ons ook de afrekeningen komen), we weer een leuk bedragje terug krijgen. Ik verwacht dat we bij de zonnepanelen niets of bijna niets hoeven bij te betalen, ondanks dat er meer stroom is opgewekt dan verwacht. Maar bij het energiebedrijf verwacht ik een leuke teruggaaf. Hoeveel? Dat is nog even afwachten, zo'n 3 maanden wachten. Dan weten we het.

Dit zijn de grafiekjes zoals mijn app van het energiebedrijf ze op mijn telefoon laat zien. Eerst weer het stroomverbruik:

En dit is het grafiekje voor gasverbruik:

De kosten bij dit bedrijf zijn:


Nog één opmerking. In veel grafieken zie je ook gegevens voor augustus. Deze maand is nog niet voorbij. De gegevens voor augustus zijn dus voor de afgelopen 3 weken (want ik werk altijd met hele weken).

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Deze post delen op social media
powered by social2s
Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.