Voor filters wordt het vaak gevraagd. Welke capaciteit heb ik nodig?

Maar bij de verwarming is die vraag ook relevant. En eigenlijk is deze nog veel makkelijker te beantwoorden. Het ligt een beetje aan je stookgedrag. Want als de kamer waar die in staat, 's nachts meer afkoelt, dan heb je een iets sterkere verwarming nodig. Heb je een goed geïsoleerd huis en koelt het 's nachts nauwelijks af of laat je de verwarming 's nachts op ongeveer dezelfde temperatuur (wat meestal niet verstandig is), dan kun je met iets minder verwarming toe.

20171203_160311.jpg

Maar hoeveel Watt moet je dan hebben? In de eerste situatie is de rekensom het eenvoudigst. Kijk hoeveel inhoud je aquarium aan liters heeft en kies de verwarming met dezelfde hoeveelheid Watt's. Rond daarbij eventueel naar boven af. Dus bij een aquarium van 200 liter kies je dan een verwarming van 200 Watt. Bij een aquarium van zeg 80 liter, kies je een verwarming van 100 Watt, want een verwarming van 80 Watt is er niet.

Bij de tweede situatie kies deel je het aantal liters door 1,5. En dan rond je weer eventueel naar boven af. Dus mijn aquarium van 450 liter zou dan voldoende hebben aan een verwarming van 300 Watt. En een aquarium van 70 liter kies je een verwarming van 50 Watt.

Maar er is één maar. Bij grotere aquariums is het soms verstandiger om twee verwarmingsstaven te plaatsen. Dan is het eenvoudiger om het benodigde wattage door twee te delen. Dit omdat dan de warmte beter verdeeld wordt over het aquarium. Vergelijk het met je woonkamer. Het is in principe mogelijk om je woonkamer te verwarmen met één radiator. Maar bij een grotere kamer zie je vaak dat aan aan twee zijden een radiator geplaatst is. Dit omdat de warmte dan beter verdeeld wordt. Dit principe geldt ook in het aquarium.

20171203_160240.jpg


Ik zelf had een tijd lang twee verwarmingsstaven in mijn aquarium. Twee van 300 Watt. Eén aan elke zijkant. Maar pas geleden ging mijn oudste staaf kapot. Dus heb ik een paar weken zonder een tweede staaf gedaan.


Gelijk merkte ik dat mijn overgebleven staaf veel harder moest werken. Nu heb ik vandaag een staaf van 200 Watt erbij geplaatst. Waarom 200 Watt. Eigenlijk om twee redenen. De eerste reden is eenvoudig een practische, de winkel waar ik tegenwoordig veel aquariumspullen koop, had geen 300 Watt staafverwarming, maar wel één 200 Watt. De tweede reden is dat ik verwacht dat het nu voldoende is. Binnenkort zal dit huis extra geïsoleerd worden. Het energielabel gaat van D naar minimaal B. Dus wordt het een behoorlijk goed geïsoleerd huis. En dan koelt de woonkamer minder af, dus heeft de verwarming in het aquarium minder werk. Ik kom dan eigenlijk in de tweede situatie terecht. Nu moet ik tot de renovatie de periode overbruggen, juist in de koudste periode van het jaar. Daarom kan de 300 Watt verwarming wel een klein beetje hulp gebruiken.

Verwarmingstaven zijn verkrijgbaar in de volgende wattages:
10, 20, 25, 50, 75, 100, 125, 150, 200, 250, 300, 400 en 500 Watt

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics