Het is dan toch gebeurd. Tijdens de vorst is mijn kruik bij de vijver bevroren en het is nu dus stuk.

gebroken kruik

Daarom werd het tijd dat ik toch een ander filter kocht. Het werd een ouderwets 'filtertonnetje'. Deze was erg goedkoop, met pomp en slang. Alleen was de slang veel te kort. Maar gelukkig kan ik de oude slang nog gebruiken. Deze is lang genoeg.

filtertonnetje

Het tonnetje is standaard gevuld met een filtermat en bioballen. Deze heb ik aangevuld met de inhoud van de kruik. Dus nog meer bioballen, lavastenen en nog wat matten.

kijkje in het tonnetje

Dit filter heeft een grotere inhoud dan de kruik en is dus op papier iets meer geschikt voor onze vijver. Niet dat ik dat belangrijk vind, want ik ben nog steeds van mening dat ook dit filter het reinigend vermogen van de planten moet ondersteunen. Dus het belangrijkste filterwerk moeten de planten nog altijd doen.

Ook heb ik de pomp die met dit filter kwam in gebruik genomen. Deze is van grotere capaciteit dan die aan de kruik zat. Dit omdat deze meer geschikt is om de ton te voeden. De pomp heeft een maximaal debiet van 2800 liter. Ik verwacht dat daar tussen 1700 en 2100 liter van over blijft. Hiervoor gebruikt het wel meer stroom, 80 Watt. Maar ja, dat moet dan maar. Dat is keuzes maken tussen lage doorstroming met lage stroomkosten of een hogere doorstroming met iets hogere kosten. Dit keer kies ik voor het laatste. Tegen mijn gewoonte in, dat weet ik. Maar de pomp die de kruik voedde, kan niet aangesloten worden op dit filter. Dit omdat er dan helemaal geen water in het tonnetje komt. Daarvoor was de oude pomp te zwak.

Nu loopt het water ook weer via een slang de vijver in. Deze slang heb ik tussen de planten gelegd. Daardoor zie je deze in het seizoen bijna niet.

slang tussen de planten

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics