Standaard wordt het filter van Juwel alleen geleverd met sponzen. Deze zijn op zich van prima kwaliteit. Er wordt het volgende meegeleverd:

  • Filterwatten. Er worden drie laagjes meegeleverd. Dat is voldoende voor een paar weken. Per keer kan 1 laagje in het filter geplaatst worden. Als deze verzadigd is, moet deze vervangen worden. Filterwatten zijn echt bedoeld als mechanische filtering.
  • Een spons met actieve kool. Deze is eerst bedoeld als chemisch filter. Maar als de kool uitgewerkt is, gaat de spons werken als mechanisch en vooral ook als biologisch filter.

  • Een groene Nitrax spons. Hier zit een tablet in met bacteriën. Het is de eerste spons die voornamelijk bedoeld is als biologisch filter.

  • Een grove filterspons. Deze is volgens de fabrikant bedoeld als mechanische filtering. Maar volgens mij is het meer een biologisch filter. Dit omdat de watten en de Nitrax spons veel fijner zijn en dus alle losse deeltjes al hebben uitgefilterd. Maar als biologische spons is deze ook prima.

  • Daaronder komen dan nog twee fijnere sponzen. Deze zijn bedoeld als biologisch filter.

Inrichting van het filter zoals Juwel het graag wil

Zoals je op de afbeelding ziet, is er dan nog plaats voor in elk geval twee bakjes. En ik weet uit ervaring dat tussen spons 5 en bakje 6 nog ruimte is voor nog een bakje.

Ik vind het zonde om die ruimte niet te gebruiken. Nu had ik nog een bakje met Cirax over. Deze was wel open geknipt om er wat Cirax uit te halen (voor het kleine filtertje), maar daar kon ik prima wat filterringen (Superfish Crystal Max) in kwijt. Deze heb ik geplaatst tussen de Nitrax spons en de grove filterspons (dus net iets anders dan op de bovenstaande afbeelding getoond). En dat het bakje net iets kleiner is dan de sponzen, is helemaal niet erg.

IMG_20190713_133619585.jpg



Verder heb ik aan mijn vrouw een paar nylonkousjes gevraagd. Daarin deed ik de overgebleven keramische ringen en de Eheim Substrat Pro gedaan. Deze heb ik op plek 6 gelegd. Deze had ik allemaal uit mijn vorige filter gehaald. Het zat natuurlijk vol met de goede bacteriën die mijn aquarium goed kon gebruiken.

IMG_20190713_133805931.jpg

Je ziet dat een deel van het substrat Pro niet in een nylonkous maar in een netje zit. Dat zat het al in het vorig filter, en zit er prima in. Dus waarom veranderen.

Hierdoor heb ik natuurlijk nog veel meer plek voor de goede bacteriën die mijn bak gezond houden. En zo weet ik zeker dat het water in elk geval voldoende biologisch gefilterd wordt. Het water blijft dus gezond voor mijn vissen.

Is dat extra biologisch materiaal nu echt noodzakelijk? Voor velen zal dat niet zo zijn. Maar als je een druk bezette bak hebt, of vissen die graag veel eten en bekend staan als vervuilers. Dan kan een beetje extra beslist geen kwaad. En zitten ze er in, maar zijn ze eigenlijk niet nodig? Dan kun je ze eigenlijk gewoon laten zitten. Kwaad kan het niet.

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics