De energieprijzen gaan gigantisch omhoog. Het is schrikbarend. Vorig jaar hebben we nog een contract afgesloten voor 3 jaar. Daardoor betalen we nu:
€ 0,78 voor 1 m2 gas en
€ 0,20 voor 1 kWh stroom
 
Nu, 17 okt 2021, wordt door dezelfde leverancier dit gevraagd:
€ 1,83 voor 1 m2 gas en
€ 0,43 voor 1 kWh stroom

Dat is natuurlijk een gigantisch verschil. Ik ben blij dat we nog 2 jaar de oude prijs mogen betalen.  
 
Maar er is een lichtpuntje. De regering heeft besloten om de mensen iets te compenseren.
 
Maar, er is een grote maar... Iets waar de meeste mensen niet bij stil staan. Er zijn namelijk twee maatregelen genomen die op 1 januari in moeten gaan. Deze zijn:
 
1. De belastingsvermindering energiebelasting gaat met ongeveer € 230 omhoog. In totaal krijg je volgend jaar € 788 terug aan energiebelasting. Dat is mooi. Maar deze korting wordt altijd verrekend met je stroomrekening! Maar gelukkig kun je in principe meer terug krijgen dan dat je betaald. Dus je krijgt altijd € 788 euro aan energiebelasting terug, mits je een electra-aansluiting hebt. Ook als je alleen een elektra-aansluiting hebt.  
 
2. De energiebelasting op het verbruik van stroom (per kWh) wordt verlaagd. Ook dat is leuk. Maar, de stroomprijs is wel gestegen, maar dat is niet het grootste probleem voor de meeste mensen. Dat is de stijging van de gasprijs. Deze is nu schrikbarend hoog. En die wordt nu net niet gecompenseerd.  
 
Ik denk, bewust niet. Juist om mensen te motiveren om snel wat te doen aan het gasverbruik. Isoleren dus. Maar huurders, kunnen hier maar beperkt wat aan doen. Tochtstrips plaatsen, dat kan iedereen. Maar dat helpt maar beperkt. Muur, dak en eventueel vloerisolatie helpt veel meer. En natuurlijk het plaatsen van goed isolerende glas (ramen). Maar ja, daarvoor is de huurder afhankelijk van de verhuurder.  
 
Omdat sommige verhuurders hier nog steeds een potje van maken, moet hier iets gebeuren. Ik vind dat de verhuurder verplicht is om elk jaar een bepaald percentage van hun woningen zodanig te isoleren, dat deze woningen op minimaal energielabel B uitkomen. Denk dan aan bijvoorbeeld 20%. Want anders schiet het nog niet op.  
 
Verder is het goed als de verhuurder gestimuleerd wordt om meer te doen. Dat kan door bijvoorbeeld een premie, per woning, te geven voor elke woning die naar label A of beter gebracht wordt. Dat kan ook in stappen. Dus label A een klein beetje premie, A+ iets meer premie, etc...

energielabel-overzicht-1600x-13b.jpg


Maar dat isoleren kost niet alleen geld, maar vooral ook tijd. Dus dat voor deze winter uitvoeren gaat niet lukken.  
 
Daarom zou het mooi zijn dat huurders die wonen in een woning met een label E of lager (dat zijn wel de ergste woningen) door de verhuurder gecompenseerd worden. Want de verhuurder wist al jaren dat de woning niet echt goed geïsoleerd is en had hier dus al lang iets aan kunnen doen. Natuurlijk zijn deze woningen meestal erg goedkoop aan huur., maar worden meestal ook bewoond door mensen met een heel laag inkomen.  
 
En, isoleren betekent niet alleen minder stookkosten, maar het woont ook prettiger. En daar zijn de meeste mensen best bereid iets voor te betalen. De huren gaan dan wel iets omhoog door de isolerende maatregelen, maar wegen meestal niet op tegen de verminderde stookkosten. Dus in totaal gaan de bewoners er dan wel op vooruit. En dat is een win-win situatie. Want de maatregelen zijn ook voor de verhuurder te betalen, door a) de premie en b) de verhoging in huur. Dit hebben ze in een paar jaar terug verdient.

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics