Ieder tropisch aquarium heeft minimaal 1 verwarmingselement. Meestal wordt hiervoor een staafverwarming voor gebruikt. Dit omdat deze relatief goedkoop zijn en goed werken. Je moet ze alleen instellen.

Dit gaat meestal eenvoudig met een wieltje of 'instelstokje' wat bovenop de staafverwarming zit. Zo ziet die er bij de Juwel Aquaheat eruit:

Het vreemde hieraan is alleen dat hier geen cijfers, die normaal de in te stellen temperatuur voorstellen. Toch kun je gewoon aan het wieltje draaien voor meer of minder warmte.

Juwel is wel heel eerlijk in hun handleiding. Daar staat:

Als u de regelaar in het midden tussen "+" en "-" laat staan, zal een temperatuur van circa 23 - 26 graden Celsius of 74-78 graden Fahrenheit gegenereerd worden al naargelang de omgevingstemperatuur. Onthoud u goed dat de JUWEL AquaHeat thermostaatverwarmer geschikt is tot 8 graden Celsius boven kamertemperatuur te verwarmen.

Het is namelijk zo dat een staafverwarming het aquarium alleen op temperatuur kan krijgen als deze niet in een te koude ruimte staat. Is dit wel het geval dan zal deze 'hulp' moeten hebben van een tweede staafverwarming. Ook dit staat weer netjes in de handleiding van Juwel:

Op een normale kamertemperatuur van 21 graden Celsius is de capaciteit van de thermostaatverwarmer voldoende om het water tot maximaal 28 graden Celsius te verwarmen.Voor zover u uw aquarium op een lagere temperatuur houdt of vissen hebt die een hogere watertemperatuur nodig hebben,adviseren wij u om een tweede thermostaatverwarmer te gebruiken, om de gezondheid en het welzijn van uw vissen te garanderen.

De meeste staafverwarmers hebben echter bij de knop wel een temperatuurschaal staan. Maar deze is meestal niet heel precies.

Eigenlijk is het heel eenvoudig. Stel een staafverwarming in op de gewenste temperatuur en hou gewoon met behulp van de thermometer de temperatuur van jouw aquariumwater in de gaten. Wordt deze te warm dan stel je de verwarmer(s) iets terug. Wordt het water niet warm genoeg dan stel je hem natuurlijk ook iets bij. Maar vergeet niet, bij een groot aquarium kun je beter twee verwarmers inzetten, dat is meestal efficiënter.

Hier kun je de hele handleiding lezen.

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics