Wat moet je 's winters met je vijver doen? Dat is de vraag die vaak op fora gesteld wordt.
Ik doe 's winters niets aan de vijver. Ja... toch wel... ik heb het filter vervangen door het oude kunststof filter wat ik nog had. De kruik is van steen en ik ben bang dat deze met de vorst kapot vriest. Dat zou zonde zijn. Omdat het oude filter al meerdere winters mee is gegaan, weet ik dat deze goed tegen de vorst kan.
Maar omdat het filter wel gevoed moet worden blijft dus de pomp aan staan. Die draait gewoon lekker door.
Verder blijft ook het fonteintje aan staan. Dat kan helemaal geen kwaad.
Men is wel eens bang dat het water dan onderin de vijver veel te koud wordt. Dat hoeft beslist niet. De pomp moet dan alleen niet onderin de vijver liggen. Maar bij mij ligt ie al sinds oktober niet meer daar. Dan blijft er onderin een laag water staan wat wat warmer blijft.
De pompen aan laten staan heeft ook een aantal grote voordelen. Zo sterven niet al je bacteriën die in je filter zitten. Deze hebben namelijk zuurstof nodig, wat geleverd wordt door het stromende water. Deze bacteriën zijn dan wel in deze kou minder actief, maar gaan beslist niet dood.
Verder zorgt deze waterbeweging, vooral bij het fonteintje, dat er altijd genoeg zuurstof in het water zit. En dat is natuurlijk ook belangrijk voor de vissen.
Mijn vijver is van de week al een keer bevroren geweest. Die nacht had het behoorlijk gevroren. Maar doordat het filter nog liep is er altijd een opening in het ijs. Hierdoor kan er altijd gaswisseling ontstaan. Hierdoor kunnen kwalijke gassen uit de vijver en zuurstof in de vijver.
Vergeet ook niet dat in het substraat, bij de planten, ook bacteriën leven. Zelfs in het slib op de bodem, zitten bacteriën, deze breken het afval af.
Dat is vaak ook het tegenstrijdige wat men op internet leest. Men zegt eerst dat het filter vaak uit moet omdat de bacteriën in het filter door de kou afsterven en dat dus het filter in de winter geen nut heeft. Maar dan zegt men daar vlak bij ook dat er wel een wak in het ijs gehouden moet worden omdat de bacteriën op de bodem, die daar het vuil afbreken, daar co2 produceren.
De vissen blijven natuurlijk ook ademen en dus co2 produceren. Omdat de waterplanten dit co2 nu niet opnemen wordt het water verzadigd van co2. Hieraan kunnen de vissen sterven. Daarom is het dus belangrijk om een opening in het ijs te houden en er voor te zorgen dat het water van zuurstof wordt voorzien. Dat kan alleen als het water stroomt.... En dat is dus de reden dat hier de pompen niet uit gaan.
En verder zorgt watercirculatie er natuurlijk voor dat er altijd voedingsstoffen bij de planten komen. Als deze gaan groeien, in het voorjaar, dan hebben ze dus een voorsprong. de voedingsstoffen zijn er al en de planten kunnen snel hun werk weer gaan doen.
De winter is voor mij dus een periode dat ik zo min mogelijk aan de vijver kom. Laat het zijn gang maar gaan.... En in het voorjaar kan er dan weer gewerkt worden...