Dat gaan we zien. We hebben sinds gisteren een slimme thermostaat aangesloten. Dit is een Tado geworden. Deze wordt compleet geleverd, inclusief een bridge.

Nu is die bridge niet zo heel groot, ongeveer een halve lucifersdoos. Die moet bedraad verbonden worden met het internet. En dat kan in sommige gevallen voor een probleempje zorgen. Want de bekabeling die erbij geleverd worden zijn erg kort. Dat had best iets langer gemogen.  Maar verder is die bridge eigenlijk plug and play.

Deze bridge maakt, na installatie, via radio contact met de werkelijke thermostaat. Dus niet via WiFi. Op zich werkt dat ook prima. Maar we hadden deze bridge eerst achter de bank verstopt. Maar als daar dan mensen op zitten, dan valt soms de verbinding weg. Daarom hebben we de bridge nu op de vensterbank staan.

De installatie van de thermostaat zelf is eenvoudig. Via de app, die je dus eerst op de telefoon installeert, wordt je door het installatieproces geleid.

De thermostaat is een eenvoudig wit doosje wat niet opvalt op de muur. De leds branden alleen als de ronde knop is ingedrukt. Dan laat het achter elkaar de huidige en ingestelde temperatuur zien. Met de pijlen kun je dan de temperatuur verhogen of verlagen.

Tado thermostaat

Maar makkelijker is om alles via de app te bedienen. De app is over het algemeen erg duidelijk. Daarop zie een aantal tegels.

thuisscherm Tado

Elke tegel geeft weer een aantal details. Die van de temperatuur bijvoorbeeld, als je daarop klikt zie je nog steeds de huidige en ingestelde temperatuur, maar ook de luchtvochtigheid. Hier ben je één klik weg van het slimme schema, die ook makkelijk veranderen kunt. Beetje overdreven is dat je de temperatuur op een 10e kunt instellen. Halve graden waren voor mij voldoende geweest.

Wel makkelijk is dat de thermostaat de verwarming lager zet als iedereen weg is, ook als het slimme schema aangeeft dat de temperatuur bijvoorbeeld 21 graden moet zijn. Dit scheelt natuurlijk aan stookkosten. Maar nog mooier. Als je weer terug komt, gaat de verwarming vanzelf weer aan. En dat wordt er geprobeerd om er voor te zorgen dat het aangenaam is als je binnen komt.  Hiervoor moet wel de app op de telefoon geïnstalleerd staan, geofencing aan staan in de app en natuurlijk moet de Locatie op de telefoon aan staan. Ook moet over mobiel internet beschikken.

Scherm geofencing

Ook mooi is dat de thermostaat rekening houdt met de weersverwachting. Op een koude lentedag wordt dan automatisch iets meer gestookt, dan op een warmere dag.

instellingenscherm met geofencing en open raam detectie

Ook leuk is dat het probeert te herkennen dat een raam of deur open gezet wordt. Wordt dat herkent en wordt er op dat moment gestookt? Dan zal de thermostaat even stoppen met stoken, want stoken voor buiten is niet nodig.

Verder is het leuk dat je precies kunt zien wanneer er gestookt is. Dat laat het in een grafiek zien. In deze grafiek zijn niet alleen stookmomenten te zien, maar ook de werkelijke temperatuur, de luchtvochtigheid en het weer. Die grafiek vind ik vrij duidelijk.

grafiek

Maar nu eens kijken naar de vraag die in de titel staat. Helpt een slimme thermostaat met besparen? Dat zou heel goed kunnen. Dit om een paar redenen.
1 Door geofencing zal er niet of nauwelijks meer gestookt worden als er niemand in huis is. Hierdoor is het vergeten lager te zetten van de thermostaat verleden tijd. Dit bespaart zeker.
2 Door 'open raam' detectie zal ook bespaart worden.

Tado, en verschillende andere websites waaronder Milieu Centraal, beweren dat er in elk geval bespaart wordt met behulp van een slimme thermostaat. Dat kan 24~30% schelen, zegt men.

Maar dat ligt ook geheel aan je eigen stookgedrag. Zette je altijd al de verwarming laag als je weg ging? En de verwarming laag als je ging luchten? Dan zullen de besparingen wel mee vallen, een enkele procent misschien?

Of we ook besparen? We zullen het vanzelf zien. Maar makkelijk is het in elk geval. En gemak dient de mens toch?

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics