Normaal wordt er in de installatiewereld gesproken over een lage temperatuurverwarming. Dat is een verwarming waarbij het water in het verwarmingssysteem niet warmer is dan 55 graden. Vaak is dit nog vloerverwarming, maar het kan ook met speciale radiatoren.
Maar wij in huis hebben één zeer lage temperatuurverwarming. Deze werkt met water dat 25 graden warm is. De verwarming is 151 x 51 x 66 cm groot. Behoorlijk groot dus. Hier zie je een tekening van dit apparaat:
En hier een foto van de digitale temperatuursensor die erin hangt:
Dit is hem in het geheel:
Je snapt het al. Het is gewoon mijn aquarium. Maar zonder gekheid. Zo'n groot aquarium geeft natuurlijk inderdaad warmte af. Het verliest warmte naar zijn omgeving. Dus het draagt bij aan het verwarmen van de woonkamer. Maar efficiënt is het niet.
Wel is het zo dat de verwarmingselementen van het aquarium gewoon in het water hangen en daar dus inderdaad wel efficiënt het water opwarmen. Maar het verlies van warmte naar de kamer toe is jammer. Het is namelijk nog altijd een behoorlijke dure manier van verwarmen.
Toch is het zo dat het uitstralen van warmte door het aquarium ervoor zorgt dat de CV net iets minder hard moet werken om de woonkamer op temperatuur te houden. Dus er wordt net iets minder gas verbruikt. Dit werkt alleen bij grotere aquaria. Een klein aquarium geeft natuurlijk minder warmte af.
En ach... Het afgeven van die warmte door het aquarium kunnen we niet helemaal voorkomen. Dat is iets wat erbij hoort. Het enige wat we dus kunnen doen is ervoor zorgen dat de energiekosten van het aquarium een beetje beperkt wordt. Hoe dat lees je hier.