In mijn aquarium heb ik vier javavarens. En drie daarvan zijn eigen kweek.

De javavaren is in de aquariumwereld misschien wel de meest gebruikte plant. Het is een redelijk mooie plant die heel makkelijk te houden is. 

De plant mag niet met de wortels in de grond geplaatst worden. Je kunt het wel op een steen, hout of op de achterwand vastmaken. Het vastmaken aan een steen of een stuk hout is eenvoudig. Daarvoor gebruik je gewoon een stukje garen. Daarmee bind je het plantje op het hout of de steen vast. Dat draadje zal uiteindelijk vergaan, maar de plant zet zich al snel vast aan de ondergrond dus dat is geen probleem.

Op de achterwand heb ik het vastgezet met nietjes. Ook dat gaat makkelijk. De nietjes verroesten wel, maar ook dan zit de plant al vast.

Verder plant de plant zich makkelijk voort. Dit doet het vooral door jonge plantjes aan de toppen van bladeren te laten komen. Die komen op een gegeven moment los. Dan is het tijd om deze nieuwe plantjes weer een eigen plekje te geven. Het blad waar dat jonge plantje aan groeide, zal afsterven. 

Bij mij heeft de javavaren twee verschijningsvormen. Twee planten maken vooral grote bladeren, twee blijven maar kleine blaadjes maken. Heel apart. 

Javavaren heeft wel een paar nadeeltjes. Omdat de plant nogal wat bladeren maakt, die erg dicht op elkaar staan, vangen deze redelijk wat vuil. Die met de kleine blaadjes nog het meest. Daarom ga ik elke week er even met de vingertoppen doorheen. Dan waaiert de stof er weer tussenuit.

Soms heeft deze plant ook wat bruine bladeren. Die sterven dan af. Dat heeft niets te maken met een slechte water kwaliteit maar dat doen javavarens nu eenmaal. Mede hierdoor ziet de plant er soms wat rommelig uit. 

Maar dood gaan doet zo'n javavaren eigenlijk nooit en de plant blijft het doen... al is het altijd in een heel rustig tempo. Want een snelgroeier is het beslist niet.

De moederplant op een witte steen.

 

plant met kleine blaadjes op een stuk hout

 

Twee javavarens van ongeveer dezelfde leeftijd. Eentje heeft grote bladeren, eentje kleinere... Hoe kan dat...?

 

En last but not least... Een totaaltje:

 


Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit artikel op andere bookmarking websites.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
advertentie: