Als je een aquariumwinkel inloopt zie je dat er verschrikkelijk veel potjes met verschillende meststoffen voor het aquarium staan. Diverse fabrikanten hebben er vergelijkbare producten staan. En... ik heb ze ook een tijdje gebruikt. Vooral over de producten van Easy Life was ik erg tevreden. Maar ik gebruik ze niet meer. Want, eigenlijk heeft ons aquarium ze niet nodig.

De planten doen het goed, zo goed zelfs dat ze prima het werk van het filter kunnen overnemen. Dus waarom zou ik dan nog plantenvoeding moeten gebruiken?

Betekent dat, dat je altijd zonder kunt? Nou... ik zou zeggen, bijna altijd. Want je moet natuurlijk wel kijken naar welke planten je hebt en of ze redelijk 'makkelijk' te houden zijn. Maar met een aquarium met voornamelijk makkelijke planten zoals Vallisneria, Belgisch groen, javavaren en vergelijkbare planten, dan kom je heel ver zonder bij te hoeven mesten. Ik doe dit, zoals al gezegd, al maanden. 

De vissen, zelfs in een bak die niet overvol zit met vissen, zorgen de dieren voor de bemesting van de planten. Gemakkelijker gaat het niet.

Ook voerresten, dus het voer wat per ongeluk teveel is gevoerd, gaat uiteindelijk dienen als plantenmest. Maar dit proces is langzamer, dan moeten de welbekende bacteriën eerst hun werk doen. 

Doordat ik ook niet altijd gelijk in mijn bak zit om dode blaadjes te verwijderen en niet panisch wordt als een blad al een beetje wegrot... krijgen bacteriën ook de kans om dit materiaal om te zetten. 

Nog gortiger vind ik het gigantisch schoon houden van de bodem. Bij sommige aquariumhouders mag daar geen mosje, geen algje en geen los blaadje op liggen. Nou, bij mij wel. Velen 'stofzuigen' dan ook regelmatig de bodem. Dat doen ze bijvoorbeeld met iets als 

 .

Maar daarmee nemen ze niet alleen het vuil uit en van de bodem, maar ook de veel belangrijkere bacteriën. 

Natuurlijk haal ik wel eens een blaadje van de bodem, maar dan alleen als ik toch al met het onderhoud van het aquarium bezig ben. Verder maak ik de bodem nooit schoon. En rommel die los op de bodem ligt, alleen wat gelijk vooraan ligt, haal ik weg. Ik ga er niet in wroeten met zo'n buis. Niet dat ik er geen heb, jawel hoor. Maar al jaren niet meer in gebruik.

Alle afval wat dus achterin de bak op de bodem terecht komt, laat ik mooi door de natuur verwerken. En geloof het of niet, maar zelfs de bodem achterin het aquarium (zover te zien) ziet er goed schoon uit. En zo worden deze afvalstoffen de voedingsstoffen voor alle planten.

En blaadjes die afvallen, waar soms een gaatje in komt... of die geel of gekruld worden, is dat niet erg... Nee hoor, dat is gewoon natuurlijk. En eerlijk gezegd, zonder toevoegen van plantenmest, heb ik daar in mijn aquarium minder last van.

Dus zo heb ik het weer iets makkelijker met het houden van mijn aquarium en heb ik weer een reden minder om voor chemicus te spelen...

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics