Wanneer de dotterbloem begint te bloeien is het voorjaar begonnen. Want van alle vijverplanten is dit altijd de eerste plant die in bloei zal staan. Het kan al eind maart, begin april, de eerste bloemen laten zien.

De plant blijft niet echt klein, maar wordt ook niet echt hoog. Zo'n 50~60 cm hoog is wel het maximale. Maar het kan wel grote trossen maken en daardoor een redelijk oppervlakte bezetten.

Doordat de plant al heel vroeg in het voorjaar groeit en knoppen maakt, is het gelijk een goede plant om ook aan de vijverrand te zetten. Dit heb ik dan ook gedaan. Door de behoorlijke groei in het voorjaar kan het behoorlijk veel afvalstoffen uit het water opnemen. Hierdoor wordt het water al vroeg in het voorjaar gezuiverd en hebben algen minder kans.

De dotterbloem verspreid zich door middel van vruchten. Deze vallen in het water en drijven dan weer naar de oever. Daar kan het uitkiemen en een nieuw plant vormen. Zo is het dus gebeurd bij mijn vijver. Hierdoor heb ik nu 4 dotters in de vijver staan. Het opgroeien van de plant duurt wel een paar jaar. Voordat je er echt een grote bos hebt staan, moet je wel even geduld hebben.

En heb je veel geluk, dan bloeit de dotter in augustus ~ september nog een keer.

Al met al een plant die door veel vijverliefhebbers gewaardeerd wordt.


Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit artikel op andere bookmarking websites.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
advertentie:
voor een vertrouwd gevoel