Af en toe moeten de sponzen van de filters schoongemaakt worden. Dat hoeft pas als ze echt heel erg smerig zijn.

Bij de twee kleinere Tetra filters moet het veel vaker dan de sponzen van het Juwel filter. Waar dat aan ligt. Niet aan de soort sponzen. Want ook in de Juwel zitten fijne(re) sponzen. Vandaag heb ik ze even uit de filters gehaald om eens te kijken of ze uitgespoeld moeten worden. Dit zijn ze:

Twee sponzen uit het juwel filter

twee sponzen uit het juwel filter

8 sponsjes uit de tetra filters

Ze lijken erg vies. De kleine sponsjes uit de Tetra's vallen zo op het oog erg mee. Maar die uit de Juwel lijken veel viezer. Maar niet vies genoeg. Voor mijn aquarium zijn ze eigenlijk nog erg schoon. De kleine sponsjes heb ik dus licht uitgespoeld en de grotere, daar heb ik niets aan gedaan. Die zijn zo het filter weer ingegaan.

Wanneer dan wel uitspoelen? Eh... ik zou zeggen zodra de sponzen helemaal bruin zijn. En wel zo bruin dat je niet meer kunt zien welke kleur ze oorspronkelijk hadden. En dan niet zo ver uitspoelen dat er helemaal geen vuil meer uit de spons komt. Gewoon een beetje. Zodat je weer kunt zien wat de kleur was...

En de kleine sponsjes. Die mag ik zo vaak en zo veel uitspoelen als ik wil. Want die gebruik ik als mechanisch filter. Dus om zichtbaar vuil uit het water te halen. Na een weekje of wat zullen ze ook wel een beetje biologisch filteren, maar daar heb ik ze niet voor. Dat doet voornamelijk de bodem en het Juwel filter.

Deze sponzen waren nu een maand niet uitgespoeld. Dus mogen ze van mij nog minimaal een maand mee. En ze zitten al net zo lang in dit filter als dat ik het aquarium heb. En dat is al 1,5 jaar. Maar ik durf te wedden dat ze nog minimaal 3 ~ 5 jaar mee gaan. Vervangen doen we dus niet. Alleen uitspoelen. Ongeveer 1x in de 2 ~ 3 maanden...


Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit artikel op andere bookmarking websites.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
advertentie: