Het gaat weer geweldig met het openbaar vervoer vanmiddag. Ik mocht gratis een toeristische route in Utrecht meemaken.

Eerst had ik nog even geluk. Bij het instappen in de bus bleek dat alle automaten voor de chipkaart het niet deden. Dus ik mocht gratis mee.

Maar toen we Zeist uit waren had de buschauffeur een extra mededeling. De bus ging niet naar Utrecht Centraal Station Centrum Zijde. Nee, we gingen naar Zijde Jaarbeurs. Hij vertelde dat het hele centrum van Utrecht gesloten was voor bussen. Waarom vertelde hij dus maar niet.

Maar daardoor moest de bus een andere route volgen.

Normaal gaan we zo ongeveer langs de villa's van Utrecht. Nou... Dit keer gingen we meer langs de volksbuurt. Zo werd iedereen er weer eens op gewezen dat niet alleen rijke lui in Utrecht wonen.

Hierdoor moest de bus natuurlijk wel een stukje omrijden. Een klein stukje maar... Duurde maar 15 minuten extra. Kwam natuurlijk ook omdat dit niet de enige bus was die omgeleid werd. Dat waren er duidelijk meer.

En omdat we niet altijd over busbanen gingen, ging het af en toe nog langzamer, zo tussen alle gewone auto's. Zo stonden we zelfs even in de file, midden in Utrecht.

En door het tempo kon ik eens goed om me heen kijken. Nou ik kan zeggen, die flatjes in die arbeidersbuurt, die mochten ze van mij gelijk wel afbreken. Al zal de woningbouwvereniging die daar eigenaar van is, beslist er anders over denken. Die zal ze luxe vinden. Die flatjes hebben namelijk zelf een balkon... Ja echt... Zo groot, je kunt er net een barkruk op kwijt. Dat betekend gelijk dat die deur ernaar toe naar binnen open moet draaien, want anders kan die niet eens helemaal open.

En die flats hebben dubbel glas, dus prima isolerend. Al zou ik het geen dubbelglas noemen. De kozijnen waren namelijk minimaal 10 cm dik en daar stond op de buitenste randen dan inderdaad een sluitend stuk glas op. En echt... het waren schuiframen... Maar deze constructie had ik nog nooit eerder gezien. Je kon ze echt schuiven. Eerst het glas aan de binnenkant van de woning, en dan het buitenste stuk glas... echt praktisch. Maar zo zat er toch gauw een centimeter of 8 ruimte tussen het binnenste en het buitenste glas...

Er waren ook andere flats... Maar veel beter waren die niet. Volgens mij hadden enkele daarvan toch minimaal in geen 10 jaar een verfkwast gezien.

Zo rijdend in de bus dus een bewonderenswaardig stukje Utrecht gezien. Bewonderenswaardig omdat ik die mensen bewonder die toch nog in dat soort woningen wonen. En schijnbaar mag dat, want ik zag geen flatje leeg staan.

Maar ondanks de omrit, ben ik toch op tijd thuis. Want als ik de trein richting Deventer mis, kan ik nog altijd de trein richting Zwolle nemen. En dan ben ik hooguit 10 minuten later thuis.

ps. ik las later in de krant dat er een jongetje omgekomen wat na een aanrijding met een bus, een hele goede reden om het verkeer om te leiden.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Deze post delen op social media
powered by social2s
Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.