Sommige mensen denken dat een filter, voor vijver of aquarium, een soort prullenbak is. Deze mensen denken dat het filter afgestorven blad en de poepjes van de vissen afvangen.

Nou... als ik in mijn filters kijk, dan zie ik beiden niet. Een enkele keer zie ik wel een blaadje, maar meestal worden die voor de roosters van het filter bij het aquarium of voor de roosters bij de vijverpomp al afgevangen. En dat betekent dat ze nooit het filter in gaan.

Poepjes zijn echter wel klein genoeg om door die roostertjes te gaan, dus dat zou nog kunnen. Maar eigenlijk worden deze al heel snel opgelost in het water, dus die zie je nooit.

Maar zoals ik hier al zo vaak heb gezegd, het filter is bedoeld om ammoniak/ammonium en nitriet om te zetten in nitraat en Co2. En dat doen bacteriën. Daarom is het laagje met filterwatten in het aquariumfilter ook maar dun. Dat is het mechanische filter, wat dus grove deeltjes vast moet houden.  Dat kun je hier goed zien:

Alles onder de eerste laag, zijn biologische materialen, daar huisvesten dus bacteriën in die het water schoon houden.

En wat dan met dat grover vuil zul je misschien denken? Daar kun je op twee manieren mee omgaan:

  1. Je kunt dit er zelf met de hand uitnemen. 
  2. Je laat het, mits niet teveel, gewoon in de bak of vijver.

Ik kies eigenlijk voor het laatste. Ik laat het waar het is. Wat er dan gebeurd is het volgende. Die materialen zullen voor een deel opgegeten worden door vis, slak of garnaal. Wat aan bladmateriaal overblijft wordt dan afgebroken door bacteriën. Het gaat dan rotten. Maar hierdoor blijven alle stoffen in de bak, die weer voeding zijn voor de planten die er in staan. En dan is het kringetje weer rond.

 

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics