Bijna elke aquariumhouder doet het. Het 'stofzuigen' van de bodem van het aquarium. Volgens alle huidige regels mag daar geen vuiltje op liggen. Ook steken ze regelmatig een bodemreiniger in de bodem om zo ook al het vuil wat in de bodem is getrokken, te verwijderen. Het moet er allemaal wel heel erg schoon uit zien.

1-43m-Aquarium-Siphon-Fish-Tank-Cleaner-Water-Siphon-Vacuum-Gravel-Cleaner-Syphon-Fish-Aquarium-Accessory.jpg



En dan kijk ik in mijn bak en zie... geen rotzooi op de bodem. Het vuil wat op de bodem ligt zakt er hier al snel in.

En dan zou je dus denken, dan moet je het dus echt regelmatig schoon maken. Want al dat vuil wat tussen de kiezels valt en daar ligt te rotten, dat kan nooit goed zijn. Maar wat is het proces 'rotten' eigenlijk. Volgens wikipedia: "Verrotting is het uiteenvallen van dode organismen of dood organisch materiaal.....verrotting van plantaardig materiaal wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door micro-organismen zoals bacteriën, insecten en schimmels"

Hiermee kan ik dus gelijk één misverstand die veel bij de aquariumhouders leeft, een bodem van kiezels, grind of zand kan dus niet rotten. Immers deze materialen zijn niet van organisch materiaal.

Wat wel kan is dat planten- en voedingsresten in deze bodem aan het vergaan zijn. Ze worden daar verwerkt door de bacteriën. Deze maken van deze resten dus stoffen die weer gebruikt kunnen worden door planten. In een ruim beplant aquarium hoef je in elk geval dus niets doen aan de bodem.

Maar ook in een aquarium zonder planten in de bodem hoeft dat meestal niet. Want de stoffen die nu niet door de planten worden opgenomen, worden verder verwerkt door weer andere bacteriën. Maar deze laatste bacteriën hebben een hekel aan zuurstof. Die moeten ze niet. Nee, ze willen graag een zuurstofarme omgeving. Dat is in de onderste laag van de bodem.

Maar die houd je alleen zuurstofarm door geen bodemreiniger te gebruiken. Want de laatste woelt de bodem om en belucht de bodem behoorlijk. Dat is mooi voor de bacteriën in de bovenste laag van de bodem, maar daaronder geldt dat niet meer.

Laat nu het bovenste deel van de bodem altijd al goed voorzien worden van zuurstof. Gewoon door het water wat er overheen stroomt. Deze bevat veel zuurstof en zorgt er dus voor dat de bovenste laag van bacteriën kan blijven leven.

20170817_183138.jpg

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics