Oeps, opeens had ik zondag een kaamlaag op het water van mijn aquarium. Dat gebeurt me niet vaak. Maar nu was ik een keer aan de beurt.

Maar wat is een kaamlaag en hoe kom je er weer vanaf?

Een kaamlaag is een vettig laagje bovenop het water. Het lijkt net of er wat olie op het water drijft. Meestal bevat het grote hoeveelheden afgestorven bacterieën en eiwitten. Meestal is het een heel dun vliesje. Maar soms is het ook wat dikker. Als het niet te dik is, kan het over het algemeen geen kwaad. Een dikke kaamlaag is niet goed voor het aquarium, want dan kan er geen gaswisseling plaatsvinden. Daardoor wordt het aquarium zuurstofarm. Dan is het dus verstandig om het zo snel mogelijk te verwijderen.

Dat kan heel makkelijk met keukenpapier. Leg dit even op het water en neem het er dan weer vanaf. Dan zal de kaamlaag meegenomen worden.

Een andere mogelijkheid is het inzetten van een skimmer. Dit is een pompje wat aan de oppervlakte aanzuigt. Hierdoor wordt de kaamlaag de skimmer in getrokken.
Heb je net zoals ik een Juwel aquarium met nog het originele filter? Dan hoef je niets te doen. Dit filter heeft ook een lichte skimmerwerking.

Verder kun je de oppervlakte 'breken'. Laat er een lichte golving op staan. Daardoor wordt de kaamlaag ook gebroken. Het ligt er dan nog wel maar is niet meer schadelijk voor de vissen.

Wat is de oorzaak van het ontstaan van een kaamlaag? Meestal is het een verwaarlozing van het filter, een enkele keer het juist het te goed schoonmaken van het filter. En heel soms ligt er teveel hout of plantenresten te rotten in het aquarium. Allemaal oorzaken van een kaamlaag.

Ik had bijvoorbeeld dit weekend alle filters behoorlijk schoongemaakt. Een beetje te goed schoongemaakt.

Gelukkig is de kaamlaag vandaag, dus woensdag al weer bijna helemaal weg. Dus een kaamlaag kan snel ontstaan, maar gelukkig ook weer snel weg zijn. Het staat wat minder mooi maar verder, niet teveel zorgen over maken.

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics