De meeste startende aquariumhouders kunnen er van schrikken: Slakken in de bak. Ze staan er bekend om dat ze al je planten opvreten en veel problemen veroorzaken. Maar is dat terecht?
Nee. Ik denk het niet. Over het algemeen zijn slakken opruimers. Ze eten dus het overgebleven voer, dode plantdelen (vooral bladeren) en voedingsstoffen in de poepjes van de vissen. Ook eten sommige slakken algen. Maar daar moet je niet al te veel van voorstellen.
De meest voorkomende slak in het aquarium is de puntslak. Deze is bijzonder nuttig. Het is namelijk een dier wat zich ook graag in de bodem ophoud. Hierdoor zorgt het ervoor dat de bodem luchtig blijft. En eigenlijk is luchtig niet het juiste woord. Maar het zorgt voor dat de bodem los blijft. Hierdoor kan er altijd water door de bodem stromen en kunnen de bacteriën daarin hun werk doen. Rotten zal een bodem met puntslakken niet snel.
Slakken vertellen ook iets over de hardheid van het water. Is het water te zacht dan zitten de slakken in de problemen. Ze kunnen dan heel moeilijk hun huisjes behouden. Deze lossen namelijk op in zacht water. Hard(er) water geeft stevigere huisjes. Een indicatie voor je waterqualiteit dus.
Verder zijn het een indicatie voor overvoeren. Er zijn namelijk nooit meer slakken als dat er voer voor ze is. Makkelijk gezegd, geen overtollig voer, en een goed onderhoud, geeft weinig tot geen slakken. Heb je dus een slakkenplaag, kijk dan eens naar je voergedrag.
Maar omdat het goede opruimers zijn, zijn ze eigenlijk altijd nuttig in een aquarium. Dus geen paniek, ze horen erbij. En met het juiste voergedrag en eventueel onderhoud, zijn de aantallen slakken makkelijk in de hand te houden.