Vooral in het voorjaar zie je het wel eens. Wit schuim op de vijver. Vaak zie je het dan in de ochtend, vaak bij watervallen, luchtstenen en fonteinen, en verdwijnt het (deels) in de middag. Vijverbezitters kunnen zich daar behoorlijk aan ergeren. Maar is dat ook nodig?

Nee hoor. Het kan geen kwaad. Schuim ontstaat door opgelost organisch materiaal wat afgebroken is tot losse eiwitten. Deze eiwitten moeten nog verder afgebroken worden door bacteriën. Dat dit nog niet gebeurd is betekend gewoon dat er voor deze vijver nog onvoldoende bacteriën aanwezig zijn om al het organisch afval af te breken. Maar betekend dat ook dat het water ongezond is voor vissen en/of planten. Meestal niet.

Het gebeurd meestal in het voorjaar. En in het voorjaar moet de bacteriële activiteit nog opgebouwd worden. Bij oudere vijvers met filters die in de winter aan blijven, zul je minder vaak schuim zien.

Bij mijn vijver wordt het filter in de winter uit gezet. Hierdoor moet deze in het voorjaar weer geheel opstarten. Dit heeft tijd nodig. In die tijd is er minder bacteriële activiteit en zullen de eiwitten dus nog niet volledig afgebroken worden. Verder zijn de planten nog niet allemaal volledig in groei. Sommige planten beginnen pas laat met groeien en bloeien. Deze groeien dn vaak wel langer door.

Maar waar komen deze eiwitten dan vandaan. Ze komen toch niet spontaan in de vijver? Bronnen van eiwitten zijn rottende plantenresten, dode dieren en micro-organismen en visvoer. Nu weten we ook wat we kunnen doen om schuim te verminderen of te voorkomen. Gewoon dode planten verwijderen, bladresten verwijderen en minder of niet voeren.

Over een week of wat zal het schuimen trouwens vanzelf ophouden. De bacteriecultuur is dan op zijn piek en zal alle eiwitten afbreken. Ook de planten groeien dan erg hard en helpen mee om de vijver weer 'schoon' te maken. Ook hier geldt dus weer, geduld is hierbij van belang. Dit alles is een natuurlijk proces en de natuur heeft gewoon wat tijd nodig.

 

 

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics