Laatst had ik een voorfilter voor mijn vijverpomp gemaakt. Dit omdat ik veel last had van alg in de vijver.
Dit is een mandje met daarin de pomp en verder gevuld met filtermateriaal. Dit is dat voorfilter:
Deze oplossing had ik ook op het vijverforum geplaatst. Daar kreeg ik gelijk de opmerking "Of gewoon een pomp kopen zonder sponsjes erin en het filteren aan een vijverfilter over laten, daar zijn ze immers voor."
Degene die dit antwoord geplaatst heeft, heeft wat mij betreft eigenlijk grotendeels ongelijk. En wel hierom:
- De meeste vijverpompen hebben juist sponzen om de schoepen te beschermen. Ze zijn niet gemaakt om zichtbaar vuil te verplaatsen. wel kunnen ze het zweefalg in de vijver verplaatsen. Dit is ook eenvouidig te zien aan de pomp. Ze hebben redelijk kleine gaatjes of smalle sleuvel waar het water doorheen wordt getrokken.
- De meeste filters zijn ingericht met sponzen/matten en soms ook met biomedia of een enkele keer ook poreus gesteente. Deze filters zijn dus vooral gebouwd om fijn stof af te vangen en om schadelijke stoffen mbv bacteriën om te zetten in minder schadelijke stoffen. Deze filters zouden heel snel vervuilen als deze ook nog het zichtbare vuil moeten verwijderen. En dan gaan ze juist hun werk minder goed doen.
- Er zijn wel vuilwaterpompen voor de vijver, maar deze hebben het nadeel dat ze minder druk opbrengen en een geringere opvoerhoogte hebben. Vaak zijn ze ook iets duurder en gebruiken ze meer stroom.
- Grover vuil kan wel door bacteriën 'opgegeten' worden, maar dat duurt langer. De doorstroomsnelheid van een pomp en filter zorgt ervoor dat dit vuil dus deels weer uit het filter stroomt. Dan heeft het filter in dit opzicht geen enkel nut. Het grovere vuil kan beter verteerd worden door de bacteriën in het plantenfilter en op de bodem van de vijver. (Dit is ook de reden dat een vijver grotere tijd nodig heeft om te rijpen)
Voor mij is de goede biologische verwerking van afvalstoffen van groot belang en dus vind ik dat zichtbaar en groter vuil op een andere manier uit de vijver moet. Bladeren die ingewaaid zijn kun je er eenvoudig weer uitnemen met een netje. Dit ook met aangeklonterde dode algen. Deze drijven in eerste instantie. Zakt het naar de bodem dan kan het daar verwerkt worden door de bacteriën. Wordt de laag op de bodem te dik dan is het mogelijk deze op te ruimen met dat zelfde net.