Het heeft de laatste dagen weer gesneeuwd en gevroren. Dan wordt door enkele vijverhouders weer gevraagd: "Wat moet ik aan de vijver doen tijdens deze dagen".

Het antwoord is eigenlijk eenvoudig. Niets.

Maar dan kom ik er wel heel makkelijk van af. Dus, wat kunnen we doen tijdens of juist voordat het gaat sneeuwen en vriezen?

  • Het luchtsteentje zo'n 20 cm onder de wateroppervlakte plaatsen en de luchtpomp 24/7 aan laten staan. Hierdoor zorg je ervoor dat er altijd een wak in de vijver is. Hierdoor kan er gasuitwisseling blijven. Het water blijft voldoende zuurstof bevatten en schadelijke gassen kunnen uit de vijver ontsnappen.
  • Bij grote vorst en langdurige sneeuwval kun je met een zachte bezem voorzichtig de sneeuw van het ijs af halen. Hierdoor komt er toch (zon)licht in het water. Dit is gezonder voor alle dieren en sommige zuurstofplanten zullen toch nog wat zuurstof aanmaken.
    Filtes en pompen zo veel mogelijk aan laten staan. Plaats eventueel de pomp die het filter voed wat hoger in de vijver. Hierdoor blijft de onderste waterlaag onaangeroerd en zal op ongeveer 4 graden blijven. Een filter wat wel stuk kan vriezen kan men beter los koppelen. Maak dan het filter schoon en berg het droog op.
  • Laat wat riet of andere stengelplanten staan. Deze zullen zelf niets doen maar door en langs deze stengels kan er gasuitwisseling ontstaan. Dit helpt weer bij het op pijl houden van de hoeveelheid zuurstof in de vijver.
  • Wil je een wak in de vijver maken, doe dat dan niet met een schep of bijl. Maak een pan water heet en zet deze voorzichtig op het ijs. De pan zal langzaam door het ijs zakken. Hierdoor wordt een mooi rond wak.
  • Loop niet op het ijs. Dit kan schokgolven veroorzaken die slecht zijn voor de vissen. De vissen kunnen hierop ook slecht reageren en daardoor te ver naar boven zwemmen en daardoor doodvriezen. Het ijs op een vijver is vaak niet betrouwbaar en de kans dat je er door zakt is te groot.
  • Voer de vissen niet.

Geniet verder gewoon van de vijver. Ook in de sneeuw is het een prachtig gezicht. Laat de vijver verder zoveel mogelijk met rust.

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics