En als je naar de temperatuur en de voorspellingen kijkt, krijgen we die voorlopig ook nog niet.

En dat is te merken bij de vijver. Het lijkt wel voorjaar. Veel planten zijn in de war. Ze maken nog steeds jonge uitlopers aan en geven nog veel groen blad. Sommigen horen eigenlijk nu bijna geheel te zijn verdwenen maar als je naar deze foto's kijkt, dan lijkt het er helemaal niet op:

Zelfs de dotterbloem heeft jong blad aangemaakt:

Ook onderwater gaat het plantenleven gewoon door. Het hoornblad is wel in rust en ligt op de bodem. Maar het aarvederkruid staat er nog in volle bossen bij:

Dit is trouwens wel gunstig. Hierdoor blijven de planten, zowel de randbeplanting als het aarvederkruid, voedingsstoffen opnemen. Die zijn voor de planten dan wel voedingsstoffen maar voor de vissen en andere levende dieren juist afvalstoffen.

Doordat ze dit doen blijft de vijver straks helder. De planten zijn nu een goede concurrent voor de algen geworden.

Dat de vijver nu helder is, is helemaal logisch. In de winter zijn de zweefalgen doorzichtig. Ze zijn niet actief en daardoor niet groen.

Ook de kruik, het filter, draait nog gewoon door. Ook dit is gunstig. Hierdoor behouden we de bacteriën die hierin leven. En dat betekent weer dat we van het voorjaar een voorsprong hebben. Het filter zit dan al vol met bacteriën die gelijk verder kunnen met hun werk. Nu doen ze dat veel minder, door de watertemperatuur van net geen 10°C.

Dus voor mij mag het zo wel door gaan... Geeft straks met het voorjaar een goede voorsprong en dus ook veel sneller een vol beplante vijver.... die nog eens helder blijft ook.

En hier nog een overzichtje, waarbij je nogmaals goed kunt zien dat de beplanting redelijk groen blijft:

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics