Vroeger was het verstandig om 's nachts de wasmachine te laten draaien. Want dat was goedkoper. Maar is dat nog zo?
Vattenfall heeft bij nieuwe variabele contracten geen onderscheid meer. Dus het daltarief is net zo duur als het dagtarief. Anders gezegd, overdag is net zo duur als 's avonds en 's nachts.
Maar als er wel verschil is, bij andere contracten kan dat zo zijn, dan is het verschil vaak heel klein. Daarmee wordt de winstmarge wel heel laag. Makkelijk gezegd, je bezuinigd weinig geld als je 's avonds de wasmachine aan zet.
Wat dan wel?
Als je zonnepanelen hebt, is het heel eenvoudig. De apparaten die veel stroom verbruiken juist overdag gebruiken. Want de stroom die de zonnepanelen leveren is of gratis, of heel goedkoop. Daardoor kun je dus behoorlijk bezuinigen op de stroomkosten. Apparaten die veel stroom verbruiken zijn dan natuurlijk goedkoper in verbruik.
Het bijkomend voordeel is dat de kans kleiner is dat dan de zonnepanelen door overspanning uitgeschakeld worden. Dat komt omdat de spanning op het net minder snel oploopt als eigen stroom niet op het net 'gepropt' wordt.
Als jouw energiebedrijf een teruglever-kosten vraagt, ook wel een terugleverboete in de volksmond, heb je nog een bijkomend voordeel. De stroom die niet terug geleverd wordt, telt natuurlijk niet mee voor deze terugleverkosten. Dat beperkt de kosten nog meer. En zelfs als je de terugleverkosten moet betalen. Dan is in de meeste gevallen nog steeds zo dat de zonnepanelen rendabel zijn. Dit omdat de gemiddelde terugleverkosten (kosten die je betaald aan jouw energieleverancier) lager zijn dan de terugleververgoeding (geld wat je voor de terug geleverde stroom krijgt van het energiebedrijf).
Simpel gezegd, nachttarief, of ook wel daltarief, is niet interessant meer. Het verschil is te klein. Maar overdag de 'stroomvreters' aanzetten is wel interessant, want dat is voor veel mensen veel goedkoper.
En alleen hierdoor is het nog steeds verstandig om zonnepanelen op het dak te hebben liggen. Zelfs met een terugleverboete is dat nog het geval.
Hieronder de links naar de uitleg terugleverkosten van de drie grootste energieleveranciers: