Bij veel apparaten staat het op het apparaat of minstens op de verpakking. Het verbruik in Watt... Maar soms is het minder duidelijk. Dit is bijvoorbeeld bij TL armaturen het geval. Ook bij andere apparaten is het niet altijd duidelijk.
En bij wat oudere apparaten... wie heeft dan de verpakking nog. Of bij hele grote apparaten.... wie kijkt op de achterkant. Of misschien is de stikker waar het op staat/stond wel weg of onduidelijk geworden. Dan is het natuurlijk ook lastig. Sommige apparaten gebruiken ook niet altijd evenveel stroom. Denk bijvoorbeeld maar aan de wasmachine. Bij een kookwas zal het veel meer stroom verbruiken dan bij een 30 graden was.
Toch kun je meten hoeveel stroom zo'n apparaat gebruikt. Daar zijn energieverbruiksmeters voor. En laat de Aldi die nu net in de aanbieding hebben. Dus die heb ik maar even gekocht.
De specificaties van dat apparaat:
Spanningsmeetbereik: 190 - 270V
Stroommeetbereik: vanaf 0.001 A - 20 A
Vermogensmeetbereik: 0.23 W - 3680 W
Frequentieweergave: 46 - 65 Hz
Resolutie: 0.001 W
Verbruiksmeting: 0 - 999.999 kWh
Broeigasemissies: 0 - 999.999 kg
Weergaveduur: tot 9999.59 uur.min
Weergaveverbruik 7 dagen resp 7 maanden
Meetnauwkeurigheid
Frequentie < 15%
Meetstroom >= 1,00 A
Volt: ± 2%
Ampère: ± 2%
Arbeidsfactor: ± 2%
Energieverbruik: < 1 W
Voordat je het apparaat in gebruik neemt kun je een paar gegevens instellen. Zo kun je de tijd instellen. Maar ook de kosten per kWh, zelfs voor een dubbeltariefmeter. En je kunt de kosten van broeigasemissies instellen.
De tijd en kosten heb ik natuurlijk ingegeven.
Daarna kan het apparaat in het stopkontact. Daarna kan de stekker van het apparaat erin. Nu heb ik voor een testje er twee lampjes op aangesloten. Dit zijn twee 7 Watt lampjes, dus het verbruik zou 14 Watt moeten zijn. De meter geeft gelijk aan dat de lampjes 14,37 Watt verbruiken. Dit klopt dus aardig.
Nu kan ik dus het stroomverbruik van allerlei apparaten meten. En het apparaat rekent gelijk de kosten daarvan uit. Makkelijk dus.
En het apparaat helpt dus bij het bewust worden van de energiekosten en te kijken waar we eventueel nog iets kunnen besparen op het stroomverbruik.