Ik had al een weblogje geschreven over het besparen van energie met een aquarium. Maar enkele van die tips zijn natuurlijk ook van toepassing op een vijver. Deze zijn dat:

  • Kies een energiezuinige pomp. Vergelijk in de winkel pompen met elkaar. Kies de meest energiezuinige pomp uit.\Kies een pomp met de juiste capaciteit. Een (te)zware pomp verbruikt onnodig veel stroom. Het is beslist niet nodig om een grote stroming in de vijver te hebben.
  • Als je de pomp gebruikt als fontein, zet hem dan op een schakelklok. ‘s Nachts hoeft een fontein niet te draaien. Alleen bij heel warm weer kan het verstandig zijn om het fontein ook ‘s nachts aan te laten in verband met het zuurstofgehalte in de vijver. Dit geldt ook voor ornamenten zoals spuitornamenten etc.
  • In de winter kan gekozen worden om maar één pomp aan te laten. De andere pomp(en) kunnen dan uitgeschakeld worden. Dit beperkt het stroomverbruik.
  • Gebruik geen verwarming in de winter. De winters worden steeds zachter. Een strenge winter komt bijna niet meer voor. En zelfs een strenge winter kan makkelijk overbrugt worden zonder verwarming.
  • Kies als het kan niet voor een pomp maar voor een met lucht aangedreven systeem. Dit heet een airlift. Een luchtpomp kan veel water verplaatsen zonder dat het veel stroom gebruikt.

Wat heb ik gedaan?

Ik heb twee hele lichte pompen in de vijver. Deze zijn allebei van een laag wattage.
Het fontein staat op een schakelklok. Het fontein gaat om 11 uur ‘s morgens aan en 11 uur ‘s avonds uit. Dat scheelt dus de helft van het stroomverbruik.
Ik heb nog nooit een verwarming in de vijver gehad. In de winter gaat zelfs één pomp geheel uit. Het fontein blijft dan wel dag en nacht draaien. Juist om een beetje stroming te houden.

Mijn fontein is eigenlijk de zwaarste van de twee. Het is een Xtra 900. Specificaties:
18 Watt
900 L/h
max opvoerhoogte: 1 meter

De pomp die de kruik voedt is een Intratuin fonteinpomp 1000(dus niet voor een fontein in gebruik). Specificaties:
12 Watt
1000 L/h
max opvoerhoogte: 1.45 meter

In totaal wordt er dus maximaal 30 watt per uur verbruikt. Gemiddeld wordt er echter 228 Watt per dag verbruikt. Dat kost per dag 10 cent. Maar per jaar geldt natuurlijk een ander bedrag. Er van uit gaand dat de kruik 3 maand uit staat, kost dit:

Fonteinpomp 19,86 euro
Pomp voor kruik 15,89 euro
Totaal 35,75 euro

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics