Vandaag kwam ik op de Telegraaf deze kop tegen: "Zo zit dat dus: energie (en geld) besparen dankzij zonnepanelen"
Nou. Ik ben het hier dus niet mee eens. Zonnepanelen zorgen er namelijk niet voor dat je minder stroom gaat gebruiken. Wel zorgen ze er voor dat de energierekening omlaag gaat. Dat gaat heel simpel.
De zonnepanelen leveren stroom. Dat gaat richting de groepenkast. Daar kunnen twee dingen gebeuren:
- De stroom gaat naar apparaten (lampen, wasmachine, koelkast etc). Die apparaten nemen nu geen of minder stroom van het net af.
- De stroom wordt via de meter terug geleid naar het stroomnet. Het wordt teruggeleverd aan het energiebedrijf. Het energiebedrijf verrekend dit met de al verbruikte stroom. Dit heet salderen. Kan er niet gesaldeerd worden, dan zal het energiebedrijf voor het terug geleverde stroom een redelijke vergoeding betalen.
Hierdoor lijkt het op de jaarrekening van het energiebedrijf dat je minder stroom verbruikt hebt. Maar dat klopt dus niet. De apparaten blijven dezelfde hoeveelheid stroom verbruiken, alleen wordt een deel daarvan (of als je geluk hebt alles) geleverd door de zonnepanelen. Daardoor wordt natuurlijk de energienota wel lager. Je hoeft minder voor de stroom te betalen.
Natuurlijk hoeft hierdoor in de energiecentrale minder gestookt te worden om al die stroom te maken. Hierdoor zijn zonnepanelen ook nog eens goed voor het milieu.
Besparen op energie kan natuurlijk ook nog steeds. Want als u minder stroom in hoeft te kopen van het energiebedrijf, levert dat weer een besparing op. Eenvoudige manieren om minder stroom te gebruiken zijn oa:
- LED verlichting gebruiken
- Kouder wassen en afwassen met de vaatwasser of gebruik de eco stand
- De (hele) oude koelkast of diepvriezer vervangen voor een nieuwe
- Gebruik een thermosfles voor de koffie of thee
- Gebruik bij mooi weer niet de droger maar laat de was lekker buiten hangen
- Gebruik een ventilator in plaats van een airco
Maar hiervoor heb je dus geen zonnepanelen nodig, die stappen (en vele andere) kun je zelf altijd maken.