Laatst las ik op facebook de vraag:"Wat moet ik in mijn pomp doen". Daarop heb ik gereageerd:"Niets, want dat is niet goed voor de pomp".

Natuurlijk snap ik wel dat de vraagsteller bedoelde: "Wat moet ik in mijn filter doen". Maar het filter is heel iets anders dan de pomp. In de vijver is dat vaak ook goed te zien. Daar is de pomp één apparaat, en het filter een heel ander ding, die ook los van elkaar gekocht kunnen worden.

In het aquarium is dat een heel ander verhaal. Daar wordt het filter en de pomp vaak gecombineerd tot één apparaat. Maar dan spreken we wel van het filter, niet van de pomp.

Ik zal het even verduidelijken met een afbeelding:

20180202_181354.jpg

Hierboven zie je een klein intern filtertje. Onderin zie je duidelijk de filterkamer. Dat is het eigenlijke filter. Deze is in deze gevuld met keramische balletjes.

Daarboven zit een zwarte kop. Dit is de pomp. Dit is dus de motor van het filter (waar je dus niets in moet doen wink). Deze zorgt ervoor dat het water door het filter getrokken wordt.

In sommige filters is het wat minder goed zichtbaar:

20171114_100036.jpg

Hier zie je niet waar de pomp zit. Je snapt wel dat het meeste filtermateriaal in de "emmer" past en dat dit dus wel het filter zal zijn. Dat klopt ook. En bij dit soort filters is meestal in het deksel de pomp geplaatst. Maar toevallig is dat bij dit exemplaar niet het geval, daar zit de pomp in de bodem van het filter.

Maar wat ik eigenlijk duidelijk wil maken, Een pomp en een filter zijn twee verschillende dingen en laten we de dingen gewoon bij de juiste naam noemen.


Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit artikel op andere bookmarking websites.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
advertentie:
voor een vertrouwd gevoel