Heel vroeger droegen de heren een zakhorloge. Het ding was duur en niet te betalen voor de gewone arbeider. Het was een luxe als je er één kon betalen en een statussymbool. Het werd dan ook met zorg behandeld. Het werd gedragen aan een kettinkje en opgeborgen in een speciaal zakje in het vestje van de man. Dit is een modern voorbeeld van een zakhorloge:
Later werden polshorloges populair. Met de komst van quarts-uurwerken werden ze betaalbaar voor de gewone man. Tegenwoordig zijn ze heel goedkoop op markten en budgetwinkels te verkrijgen. Vaak zijn ze zo goedkoop, dat een vervangende batterij soms nog duurder is dan een nieuw horloge met batterij. Deze horloges zijn te koop in diverse maten en designs. Voor iedereen is er tegenwoordig wel een horloge te koop.
Dit is een voorbeeld van een modern polshorloge:
Ondanks dat een polshorloge tegenwoordig bijna niets meer kost, draagt lang niet iedereen meer een horloge.
Men draagt weer een klok in hun zak. Dat ding heet een smartphone. Of ook wel een mobieltje. Daarop is prima de tijd te lezen. Meestal staat rechtsboven de tijd.
Sommige smartphones laten altijd de tijd zien. De hoesjes daarvoor hebben zelfs een venster zodat het zicht op de tijd niet geblokkeerd wordt als het hoesje gesloten is.
Maar het kan ook anders. Op elke smartphone kan de app "chronosurf" geïnstalleerd worden. Daarmee wordt je mobieltje weer een echte zakhorloge. De achtergrond toont dat een zakhorloge die het ook echt doet. De tijd die dan weergegeven wordt, is dan dus ook echt actueel. Ik zelf heb deze app ook geïnstalleerd. Het ziet er op mijn telefoon zo uit:
Je ziet, weer een echt zakhorloge. Deze achtergrond is niet alleen te gebruiken als achtergrond van je bureaublad op je telefoon, maar ook van je inlogscherm. Je hoeft de telefoon dus niet te ontgrendelen om toch een mooi horloge te kunnen zien.
Dus draag ik tegenwoordig weer een zakhorloge, wel erg digitaal, maar toch analoog.