Wat voor apparaten heb je allemaal nodig voor het goed functioneren van een aquarium. Dat is nog best wat:
- Verlichting. Alle aquaria hebben het als het goed is. De verlichting zorgt er niet alleen voor dat je goed in de bak kunt kijken, maar ook dat de planten goed groeien en daardoor er voor zorgen dat het aquarium van voldoende zuurstof wordt voorzien. Verder zorgt verlichting ervoor dat de vissen een dag en nacht ritme hebben. Dit is voor de vissen ook belangrijk. Daarom is het ook van belang om er voor te zorgen dat de verlichting altijd op dezelfde tijd aan en uit gaat.Meestal wordt hiervoor TL's gebruikt. In kleine aquaria, wordt ook wel een soort spaarlamp gebruikt, de PL-lamp. Maar steeds meer zien we LED-verlichting. Ook ik heb LED verlichting in het aquarium.
- Verwarming. Meestal wordt staafverwarming toegepast. Deze is gewoon het makkelijkst in te stellen. De verwarming zorgt ervoor dat het aquarium over het algemeen geen of bijna geen temperatuursschommelingen kent. Deze staat meestal op ongeveer 24 graden afgesteld. De grote van het element dient natuurlijk afgestemd te zijn op de grote van het aquarium.
- De pomp. Deze zorgt voor de stroming in het aquarium. Hierdoor wordt zuurstof en voedingsstoffen verspreid door het aquarium. De zuurstof is van belang voor de planten en dieren, maar de voedingsstoffen zijn van belang voor de planten. Ook zorgt de pomp ervoor dat er altijd water het filter passeert.
- Het filter. Dit is eigenlijk geen apparaat, maar een bak waar water door stroomt. Meestal zit de pomp bovenin of bovenop het filter. Het filter bevat allerlei filtermedia. Het is niet bedoeld om grof vuil af te vangen, dus het vangt meestal geen hele bladeren op. Maar het is bedoeld om microstoffen om te laten zetten naar andere stoffen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het omzetten van ammonium naar nitriet en dan nitriet naar nitraat. Dit is de belangrijkste functie van het filter. Dit omzetten gebeurd niet door het filter, maar in het filter. Hierin zitten allerlei filtermaterialen waarop bacteriën huizen. Die doen de echte omzetting van stoffen.
- De lampen dien je aan te sturen met schakelklokken. Het liefst elke TL-buis apart. Dit omdat dan de overgang tussen dag en nacht minder groot is. Dit is prettiger voor de vis. De schakelklokken zorgen ervoor dat de lampen altijd op dezelfde tijd aan en uit gaan. Maar er kan nog meer geschakeld worden. Daarom zie je op de foto drie schakelklokken:
Daarnaast gebruiken veel mensen met een aquarium met veel planten ook een Co2 installatie. Co2 is een koolstofbron voor planten. Hierdoor groeien de planten beter en is daardoor de zuurstofvoorziening in het aquarium beter. Maar omdat de planten alleen overdag zuurstof produceren is het beter om de Co2 installatie uit te laten gaan als ook het licht uit gaat. Dit is zelfs beter, omdat planten 's nachts Co2 produceren. 's Morgens kan de installatie dan weer aangezet worden. Het is verstandig om dit ook met behulp van een schakelklok te regelen.
In aquaria waarin niet zo heel veel planten zijn geplaatst, kan een luchtpompje een goede aanvulling zijn. Die zorgt er dan voor dat het water extra in beweging is. Hierdoor wordt de opname van zuurstof door het water optimaal. Dit luchtpompje is niet nodig als je veel planten hebt.
Nu zie je dat er redelijk wat apparatuur gebruikt wordt. Er is voor aquaria nog veel meer verkrijgbaar, maar dit is toch echt de basis. {/gspeech}