Veel aquariumhouders hebben een Co2 installatie bij hun aquarium. Die bestaat minimaal uit de volgende onderdelen:
- De fles met Co2. Deze heb je in een wegwerpvariant of een hervulbare fles. De mijne is hervulbaar. Die ziet er zo uit:Deze staat trouwens wel op zijn kop.
- Een drukregelaar. Die kun je instellen zodat je de juiste hoeveelheid Co2 toevoegt aan het aquariumwater. De mijne heeft een geïntegreerd magneetventiel. Deze sluit de Co2 toevoer als de stroom afgesloten wordt. Het is een Evolution Space van Dennerle. Deze ziet er zo uit:
- Het magneetventiel moet natuurlijk wel op een schakelklok gezet worden. Zonder stroom krijg je geen Co2. En omdat je wilt dat het systeem 's nachts gesloten wordt, moet het aangesloten op een schakelklok:
- Daaraan zit een stukje Co2-slang. Hiervoor kan geen luchtslang gebruikt worden omdat deze niet goed bestand is tegen de koolzuurgas. Daarna zit een terugslagventiel, Deze heeft twee functies. Ervoor zorgen dat het gas niet terug kan vloeien naar de fles en ervoor zorgen dat er geen water in het magneetventiel komt. Dit is maar een klein onderdeel, maar wel belangrijk. Dit ziet er zo uit:
- Daarna gaat het gas via de resterende slang het aquarium in waar het naar een klein filtertje gevoerd wordt. Daar wordt het gas door de impreller kapot geslagen zodat er hele kleine bellen ontstaan. Dit ziet er dan zo uit:De meeste mensen zullen daarvoor iets anders gebruiken. Ze gebruiken een diffusor.
Dat zijn de minimale onderdelen van een Co2 systeem. Velen hebben bij de drukregelaar nog meters zodat ze de druk precies kunnen aflezen. Verder gebruiken velen nog een Ph-meter die het magneetventiel aanstuurd. Co2 is een lichtzuur gas en hierdoor wordt dus de Ph waarde van het water beïnvloed door de hoeveelheid Co2 die toegevoegd wordt. Hierdoor is dus te meten hoeveel Co2 toegevoegd is door de Ph te meten. Hierdoor kan er dus met behulp van de Ph waarde gestuurd worden.
Het hele systeem ziet er bij mij dus zo uit: