Helaas hebben stengelplanten in het aquarium vaak één probleem. Als ze wat groter worden verliezen ze vaak blad aan de onderkant. En dan heb je stammetjes met daarop een paar bladeren staan. Dat is vaak niet zo'n mooi gezicht. De oorzaak hiervan is eigenlijk dat de planten dan te dicht bij elkaar staan. Hierdoor krijgen de onderste bladeren niet voldoende licht. Hierdoor is de plant zuinig op de bladeren die wel licht krijgen en verliest de bladeren die geen licht meer ontvangen. Want deze bladeren doen toch niet meer aan fotosynthese en zijn dus niet meer nuttig voor de plant.
Maar wat kunnen we daar aan doen? Natuurlijk kunnen we de planten verder uit elkaar zetten. Zo krijgen veel meer bladeren licht en blijven de stelen langer hun blad houden.
Verder kun je nog een andere truc toepassen. Zet kleine(re) planten voor de grote, dan zal het helemaal niet opvallen dat de achterste stammetjes ontwikkeld hebben.Gelijk maak je hierdoor een straatje. Je werkt dan van hoog achter tot laag voor.
Dat kan er dan zo uitzien:
Je ziet echt niet dat de achterste planten eigenlijk aan de onderkant kaal zijn.
Deze aanpak heeft nog een voordeel. Hierdoor krijg je een mooie dieptewerking in het aquarium. Waardoor de bak weer natuurlijker lijkt.
Hier is die dieptewerking goed te zien: