Een aquariumhouder zal elke week onderhoud plegen aan zijn aquarium. Dit hoort gewoon bij de hobby. Ik dus ook. Dat doe ik altijd in het weekend. En dan doe ik het volgende:

 

  1. Ik kijk eerst goed naar de bak. Wat valt me op? Wat moet er gelijk gebeuren?
  2. Na het afnemen van de flappen, het openen van het aquarium ga ik aan de slag. Het echte werk kan beginnen. Dat betekent voor mij altijd eerst het wegnemen van het teveel aan bladeren die afgestorven zijn en los op de bodem liggen.
  3. Daarna is het tijd voor het snoeien van de planten. Dit kan op verschillende manieren:- Stengelplanten kunnen gewoon afgeknipt worden. De oude stam met enkele bladeren kan gewoon blijven staan. De toppen kunnen opnieuw geplant worden. Op de oude stammen groeien nieuwe vertakkingen. - Bij rozetplanten kunnen de buitenste bladeren weggeknipt worden. - Bij lotussen kunnen de grootste bladeren weggeknipt worden.- Vallisneria gigantea snoei ik niet. Bij deze plant haal ik altijd een grote plant weg. Er staan dan altijd voldoende jonge planten.
  4. Nu poets ik het glas. Dit doe ik gewoon met een stukje filterwatten. Die zijn wit. Hierdoor zie ik goed waar eventueel alg op het glas zit. Dit poets ik hiermee makkelijk weg. Verder is het voordeel dat filterwatten niet krassen. En zit er toch per ongeluk een steentje tussen, dan zie ik dat gelijk en kan het stukje omdraaien.
  5. Nu is het tijd om het grote filter en de verwarming uit te zetten.
  6. Daarna hevel ik 5 tot 6 emmers water af. Dit doe ik heel eenvoudig. Ik gebruik hiervoor één emmer. Die zet ik op een krukje. Dan neem ik een slang. Eén uiteinde houdt ik in het aquarium, ongeveer half diep. Dan zuig ik een keer aan de andere kant van de slang. Hierdoor gaat het water in de slang lopen. Dit laat ik dan in de emmer lopen. En zo loopt langzaam het water vanuit het aquarium de emmer in.
  7. Nu haal ik het deksel van het filter af. Daar haal ik de oude witte watten uit. Die zijn nu beslist niet wit meer maar eerder grijs. Deze zijn nu vervuild en kunnen gewoon weggegooid worden. 
  8. Nu kan ook even gewoon naar de bovenste spons gekeken worden. Hoe vervuild is deze? Meestal is deze iets vervuild. Maar dat is goed. Maar veel vuil is niet goed.
  9. Nu ga ik het aquarium weer bijvullen. Dit doe ik ook op een heel eenvoudige manier. Ik zet een emmer met water, wat ongeveer dezelfde temperatuur heeft, op het aquarium. Met een kortere slang hevel ik nu water uit de emmer en laat dit in het filter lopen.  Na een aantal emmers is het aquarium zo vol dat het water over de kam van het filter loopt.
  10. Nu kan de verwarming en het filter weer aangezet worden. Ik kijk dan gelijk even of de pomp nog voldoende stroming levert. Zo niet dan zou dat betekenen dat het filter zelf onderhoud nodig heeft. Dan moet één of meerdere sponzen uitgespoeld worden. Maar meestal geeft de pomp nog voldoende debet.
  11. De laatste emmers water kunnen nu in het aquarium.
  12. Nu alleen nog even kijken naar het kleine filtertje. Geeft deze nog genoeg stroming? Zo niet, dan even de watten die hierin zitten vervangen. 
  13. En nog even een blik werpen op de hoeveelheid bellen die uit dat kleine filtertje komen. Zo kan ik zien of er nog voldoende Co2 toegevoegd wordt. Dit eventueel een beetje bijstellen.
  14. De flappen kunnen er weer op en even afgenomen worden. Gelijk even het glas aan de buitenkant poetsen en het aquarium kan er weer een weekje tegen.

Het water wat ik trouwens uit het aquarium laat lopen gaat in de winter zo het toilet in. Maar in andere tijden vul ik er de bloemengieters voor de tuinplanten mee. De rest gaat dan in de vijver.

Dit alles lijkt veel werk, maar is eigenlijk goed in twee uurtjes te doen.

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics