Een mooie vijver hoeft eigenlijk weinig onderhoud. Maar toch moet er af en toe wat gebeuren. Wat moeten we allemaal doen:
- Water bijvullen. Tja, met dit mooie maar droge weer wil er wat water verdampen uit de vijver. Vooral als je een waterval en/of fontein hebt. Dus af en toe moet dat water bijgevuld worden. Dit kan gewoon met koud kraanwater. Daarbij hoeven er geen middeltjes in de vijver gedaan te worden om het water geschikt te maken voor de vissen. Echt nergens voor nodig.
Maar ervoor zorgen dat het waterpeil een beetje goed blijft is wel belangrijk. Ten eerste omdat het dan gewoon meer zwemwater voor de vissen betekend, En ten tweede mogen de planten in de moerassen natuurlijk niet helemaal droog komen te staan. Ook zij hebben een zuiverende functie, en dat gaat alleen als ze met de voetjes in het water staan. - Kijken of er nog genoeg schoon water uit het filter komt. Dus kijken of er nog voldoende stroming is. Het is natuurlijk wel belangrijk dat er (wat) water door het filter loopt. Hierdoor sterven de bacteriën niet af en kunnen ze hun werk blijven doen. Dit is niet alleen voor het belang voor het zuiver houden van het water, maar ook voor de groei van de zuurstofplanten. Immers de bacteriën in het filter zijn een belangrijke leverancier voor Co2.
Komt er niet voldoende water meer uit het filter dan moet of- Het filter schoongemaakt worden. Het filter is wellicht te vuil om nog voldoende doorstroming te kunnen bieden. Zo'n vuil filter stroomt vaak op één plek over. Dit is vaak een goede indicator.
- De pomp moet schoongemaakt worden. Bij mijn vijver is dit meestal het geval. Dit komt doordat de pom bij mijn vijver gewoon in de vijver ligt. Hierdoor kan slib de roostertjes in de pomp verstoppen en daardoor kan de pomp dus niet meer zijn werk goed doen. Even de pomp dan naar boven halen en de korfjes schoonmaken. Soms is het ook verstandig om even in de pomp te kijken en het rotortje ook even schoon te maken. Dit bevorderd de goede werking.
- Dode bladeren en plantenresten verwijderen. Dit hoeft niet extreem, als er één of twee dode bladeren in de vijver blijven liggen is dat helemaal geen probleem. Echter veel dode bladeren leveren weer veel afvalstoffen. En dat kan uiteindelijk wel een probleem opleveren. Als je dus toch bezig bent, waarom niet even doen?
- Eventueel zoveel mogelijk draadalg verwijderen. Ook hier geldt, een klein beetje draadalg is geen probleem, een grote hoeveelheid wel. Als je er dus bij kunt, gewoon even weghalen. Draadalg is trouwens een indicatie dat de vijver gezond is. Het water is van goede kwaliteit.
- Snoeien van uitgebloeide bloemen en planten. Tja, net zoals gewone tuinplanten moeten vijverplanten af en toe gesnoeid worden.
Dit lijkt allemaal veel werk, maar eigenlijk is dat het niet. Gemiddeld ben ik daar een half uurtje per week mee bezig.