Ik had links-onderin, achter het hout nog altijd veel vuil liggen. Dat zag er niet alleen niet mooi uit, maar was ook nog eens lastig te verwijderen. De stroming pikte dit vuil niet op.
Daarom moest dus de stroming anders.
Eerder had ik in die hoek, het hout waarop de planten groeien, hoog staan. Hierdoor zag je het verwarmingselement niet. Maar dat hield in elk geval veel stroming tegen. Daardoor werkte het verwarmingselement niet goed en bleef er veel vuil liggen. Daarom heb ik dat stuk hout vorige week al neergelegd. Maar dat leek niet voldoende te helpen.
Helaas werkte mijn luchtpomp niet meer, dus kon ik daar geen luchtsteen meer neerleggen.
Daarom zijn we naar VMB in Wesepe gereden. Daar heb ik even overlegd met de medewerkers. Want in principe had ik vijf opties:
- De luchtpomp vervangen. Het nadeel daarvan is dat luchtpompen nogal wat lawaai maken.
- Een grotere pomp in het originele filter van Juwel plaatsen.
- Een stromingspompje op die plek zetten/leggen. Maar de stromingspompjes die hun hebben, konden niet gericht worden. De uitstroom was niet verstelbaar. Hierdoor vielen deze al gelijk af.
- Het kleinere intern filter vervangen door een iets groter exemplaar. Betekent wel dat er meer ruimte door filters in het aquarium in gebruik wordt genomen.
- Het Juwel filter vervangen door het externe filter wat ik nog op zolder heb staan.
Omdat de waterwaarden prima zijn, was een vervanging van één van de filters eigenlijk niet nodig.
Ik ben niet voor de luchtpomp gegaan om twee redenen. De eerste, het lawaai. Stil zijn ze gewoon niet te krijgen. De tweede reden is dat de stroming die het veroorzaakt eigenlijk niet te sturen is.
Dan een grotere pomp in het filter van Juwel. Dat was een serieuze optie. Maar geen optie die direct uitvoerbaar was. VMB had volgens mij geen Juwel pomp van 1500 op voorraad.
Het Juwel filter vervangen door mijn potfilter wilde ik niet. Ten eerste omdat het Juwel filter meer dan voldoet voor de taak die het heeft. En dan de slangen... die kan ik niet echt mooi kwijt.
Dus daarom werd het het vervangen van het tweede, kleinere intern filter.
Ik heb weer gekozen voor een Tetra In, maar nu de 1000 versie. Deze heeft een bruto capaciteit van 1000 Liter per uur. Dat is weer 400 liter meer dan wat ik had. Natuurlijk is dat ding weer wat groter. Maar niet zo gigantisch groot dat het schandalig veel ruimte in beslag neemt. En omdat ie donker is, valt het ding ook niet al te veel op.
Dit zijn de twee filters naast elkaar:
Dit filter hangt nu boven de plek waar het grootste probleem was. Dat is tegenover de andere pompen, dus de uitstroom wijst richting de voorruit.
En als filtermateriaal zitten er gewoon de zwarte sponzen in. Voor biologische filtering heb ik dit filter niet nodig. Dus gebruik ik het voornamelijk voor mechanische filtering. Dus als ze niet te snel dichtslibben, dan kunnen ze daar prima in blijven zitten. Toch zal het dan ook op den duur wel een biologische functie krijgen, maar voor mij is dat niet de hoofdzaak.
Zo ziet de bak er nu uit: