Soms zie ik bij aquariumhouders dat de verlichting van hun aquarium onregelmatig brand. Dat vind ik een vreemd gezicht. Soms branden daar de lampen al heel vroeg... soms ook veel later. Die onregelmatigheid is heel slecht voor de aquariumbewoners.

Veel beter is om er voor te zorgen dat de lampen op regelmatige tijden aan en uit gaan. De vissen vinden dit veel prettiger. Ze krijgen dan een regelmaat.

Dit is ook van belang, omdat er vissen zijn die overdag, bij licht, actief zijn en vissen die juist schemer- of nachtdieren zijn. Vissen die overdag actief zijn krijgen makkelijk teveel of te weinig licht als de lampen onregelmatig branden.

Ook voor de planten is dit goed. Want er zijn planten die 'sluiten' als het donker wordt, en weer open gaan als het licht wordt. Regelmaat zorgt er dan voor dat de planten zich hier op instellen.

Trouwens, planten maken alleen  zuurstof als ze voldoende licht krijgen. Dat is één van de belangrijkste redenen om de verlichting met regelmaat te laten verlopen. Zo hou je de zuurstofvoorziening goed.

Omdat planten alleen zuurstof maken als het licht is, hoeft ook de koolzuurgasvoorziening alleen aan te staan als het licht is. Want zetten de planten dit koolzuurgas om naar zuurstof.

Dit zijn ondermeer de redenen waarom de meeste aquariahouders schakelklokken gebruiken. Dit hoeven geen dure klokken te zijn. De goedkoopste voldoen. Deze klokken kun je meestal alleen per kwartier schakelen, maar dat is ruim voldoende.

Bij mij zijn bij het aquarium 4 klokken in gebruik. Twee voor de verlichting, één voor de Co2 en één voor de verwarming. Het schema voor de verlichting heb ik in deze post al eens uitgelegd.

 

Dat de verwarming 's nachts uit gaat heb ik hier al eens uitgelegd. De verwarming gaat om 12 uur 's nachts uit, en om 7 uur 's morgens weer aan.

Verder gebruik ik één schakelklok bij de vijver. Dit is een digitale klok, maar geschikt voor buiten. Deze klok schakelt het fontein. Dit omdat we 's nachts toch niet daarnaar kunnen kijken. Door het 's nachts uit te zetten besparen we een beetje stroom. Maar ik kan me het voorstellen dat het in dit geval ook prettig voor de buren is. Ze slapen aan de tuinkant, en het geklater van de sproeier... ik kan me voorstellen dat niet iedereen dat prettig vind. Verder weet ik dat de vijvervissen het ook wel prettig vinden als het fontein 's nachts uit gaat.

Dus met in totaal 5 klokken wordt heel wat aangestuurd. Al met al een hele boel regelmaat...

De bewoners van de vijver..

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics