Tja, nu nog besparen op de energierekening wordt steeds moeilijker. Het huis is over het algemeen steeds beter geïsoleerd. En de apparaten en verlichting gebruiken ook steeds minder stroom.
Maar ook een ander punt is van belang. De vaste kosten nemen een steeds groter deel in van de energierekening. Vaste kosten zijn de kosten die je altijd betaald voor de aansluiting van gas en licht. Je betaald elk jaar netbeheerkosten. Deze gelden worden via het energiebedrijf betaald aan de netbeheerder. Deze vraagt per aansluiting, per jaar, een vast bedrag. Dat is in 2020 gemiddeld 426 euro. Deze zijn dus niet te besparen. Ja, dan moet je van het gas af, dan scheelt dat 186 euro per jaar. Maar het laten verwijderen van de gasaansluiting is erg duur, dat kan wel 750 euro kosten.
Simpel gezegd, de eerste 426 euro zijn voor de netbeheerder. En daarop valt niet makkelijk te bezuinigen. Bij ons is dat al ongeveer 40% van de energiekosten.
En dan zijn er de vaste kosten die het energiebedrijf rekent. Dat is ook bijna 120 euro (in ons geval dus). Je ziet, dat is ook bijna 10% van de energierekening. Ook op deze kosten is bijna niet te bezuinigen. Natuurlijk is het zo, dat deze kosten bepaald wordt door het energiebedrijf. Dus bij het overstappen is het goed om te kijken naar deze kosten. Ze mogen nooit meer zijn dan wat je nu betaald.
Dus 50% van de energierekening wordt bepaald door kosten waarop niet of nauwelijks op bespaard kan worden.
Dan houden we nog maar 50% over. Dat zijn de variabele kosten. Die variëren per jaar. Daar kan eventueel nog op bezuinigd worden. En dat wordt steeds lastiger. Beter isoleren gaat vaak niet. Dus op gasverbruik kan alleen slim bespaard worden. Dat is lastig. Omdat dit voornamelijk over gedrag gaat. Je moet je bewust zijn van je gedrag en dat veranderen. En de mens heeft vaak moeite met het veranderen van gedrag. Het gaat bijvoorbeeld om kort douchen of zelfs een dagje overslaan met douchen. (Waarom zou je douchen als je de hele dag niets gedaan hebt en dus niet vies geworden bent?) Verder moet je bewust bezig zijn met stroomverbruik. Waarom de TV aan als achtergrondgeluid als dat ook een radio kan zijn? Erg lastig...
Met bewust gas verbruik kun je nog leuke stappen maken. Elke kub gas kost tussen de 80 en 85 cent. Dat is bijna 1 euro. (Het zou me niet verbazen als het binnen een paar jaar 1 euro is) Maar het is zo makkelijk om bijvoorbeeld een kraan open te draaien om water voor iets te tappen. Maar bijna niemand let erop dat de eenknopskraan in de juiste stand staat, zodat je alleen warm water laat stromen als je dat nodig hebt. Bewust de kraan altijd zo zetten dat die in de koudstand staat, is geen gewoonte van de meeste mensen. Dat is gedrag. En toch is dit een makkelijke besparing.
Deze kraan staat in koudwater stand.
Nu staat ie in warmwater stand.
Tegenwoordig zijn al wel heel veel mensen bewust met elektra bezig. Ledlampen zijn heel gewoon geworden. En bij de aanschaf is, door het energie-etiket, duidelijk welk apparaat wel zuinig is en welke niet. Maar daarna... Een lamp wordt makkelijk aangelaten als men een ruimte verlaat, ondanks dat iedereen ondertussen wel weet dat het verstandig is om dan ook het licht uit te doen. En eerlijk gezegd, één of zelfs twee lampjes aan laten (bijvoorbeeld tegen ongewenst bezoek als je niet thuis bent) is ook tegenstrijdig met energiebesparen. Maar dit kost niet zo heel veel en gebeurt bewust. Het is een keuze. Maar onbewust wordt nog steeds een behoorlijke hoeveelheid energie verbruikt. En dat is jammer. En al dat gedrag zorgt er mede voor dat vele kleine stapjes niet genomen worden.
En ik moet eerlijk zijn. Wij hebben al een keer er bewust voor gekozen om meer energie te gaan gebruiken. Dat was toen we een droogtrommel gingen kopen. Maar bewust werd er ook gekozen voor een droger die zo energiezuinig als mogelijk was. Dus werd er gekozen voor een warmtepomp-droger.
Wat ik maar wil zeggen. Energie besparen is lastiger als je al in een energiezuinig huis woont en de meeste bespaartips al hebt uitgevoerd. En het maakt het nog lastiger dat een groot deel van de energierekening bestaat uit vaste kosten waar je geen invloed op hebt. En dan zijn de stappen die gemaakt kunnen worden van vooral gedrags-dingen. En die besparen vaak maar een klein beetje.