Waarom wordt die vraag vaak gesteld als het om diverse maatregelen gaat? Bij zonnepanelen wordt die vraag veel gesteld. Men wil weten wanneer dan de investering eruit gehaald is en met pure winst maakt. 
Maar is dat belangrijk?

Velen kopen de panelen en gaan daarna direct minder energie betalen. Natuurlijk, als je de panelen op afbetaling of met een lening hebt gekocht, dan moet je dat bedrag eigenlijk even optellen bij je energiekosten. Zijn die dan nog altijd lager dan de energiekosten, dan hou je toch al geld over? En dat je na de afbetaling, nog meer geld overhoud op de energiekosten is alleen maar mooi. 

En dan vragen sommigen zich af wat de terugverdientijd van de warmtepomp is. Dat vind ik helemaal een vreemde vraag. Als je toch de verwarmingsketel moet vervangen dan heb je toch al de kosten. Natuurlijk een ketel is goedkoper. Maar de warmtepomp is daarentegen veel goedkoper in gebruik. Dus ook hier, eerst een uitgave, maar daarna hou je geld over aan de energiekosten. 

Ook bij huurders geldt, de verhuurder vraagt meestal wel iets meer huur, maar door de behoorlijk lagere energiekosten is de huurder toch in totaal minder kwijt aan de vaste lasten.

Zover ik het kan overzien, ik ben nog steeds geen expert, is het voor iedereen rendabel om te investeren in zonnepanelen en/of een warmtepomp.

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics