Een aquarium beginnen is eenvoudig, mits je de juiste stappen onderneemt. Dit begint natuurlijk al met het kiezen van de juiste aquarium. Kies in geen geval een vissenkom. Deze is ongeschikt om welke dieren dan ook te houden.

Het aquarium kiezen

Kies een aquarium zo groot mogelijk. Minimummaat is toch wel 80 cm lang, maar liever nog 1 meter. Dit omdat hierin makkelijker meer vissen gehouden kunnen worden en het water makkelijker stabiel gehouden kunnen worden. Daarnaast is het makkelijk als het aquarium compleet geleverd wordt. Dit betekent dat bij het aquarium de volgende dingen mee geleverd worden:

 

  1. Een verwarming. Dit is meestal nodig. De meeste vissen zijn tropisch of subtropisch. Deze hebben een temperatuur van 24°C of meer nodig. 
  2. Een filter. Vaak is deze ingebouwd en van uitstekende kwaliteit.
  3. Een kap met verlichting. Deze bevat meestal één of twee tl-buizen

Het voordeel van alles compleet is dat alle apparatuur afgestemd is op het aquarium. Vaak kan ook de verwarming mooi weg gewerkt worden in het filter. 

Merken die complete aquaria leveren zijn oa Juwel,ferplast en Eheim. Dit zijn bekende merken die goede aquaria leveren. De bekenste hiervan is Juwel, waarvan ik ook een aquarium heb. 

Koop bij het aquarium de kast die door de leverancier geadviseerd wordt. Samen vormen ze één geheel en dat ziet er altijd mooi uit. De draagkracht van de kast is aangepast aan het aquarium. Zet een aquarium niet op een normale kast. Het aquarium kan heel zwaar zijn, een meterbak weegt gevuld al snel 250 kilo.

Als je een aquarium wilt die niet met de bovenstaande onderdelen wordt geleverd, dan zul je deze los moeten kopen. Ze zijn beslist nodig. Laat je goed adviseren.

Kies een bodem

Voor de vissen en planten is het prettig als er materiaal op de bodem geplaatst wordt. Dit wordt wel substraat genoemd. Kies voor een substraat die niet al te grof is. Zand en grind is beiden geschikt. Hierdoor zal straks het aquarium er natuurlijk uit zien. Daarom is het ook beter om geen substraat in leuke kleurtjes zoals geel, blauw of groen te kiezen. Kies voor zwart, bruin of een andere natuurtint.

Er worden ook voedingsbodems voor onder het grind of zand verkocht. Een voedingsbodem kan helpen bij het groeien van planten maar is niet perse nodig. 

Achterwand

Het is voor de vissen prettiger als de achterwand niet doorzichtig is. Kies daarom voor een achterwand. Hiervoor heb je twee mogelijkheden:

  1. Posters. Deze worden achter het glas geplakt, aan de buitenkant van het aquarium. Ze zijn goedkoop maar het ziet er vaak niet echt natuurlijk uit.
  2. 3D achterwanden. Die worden in het aquarium gekit. Deze zijn te verkrijgen in veel prijsklasses maar zien er uiteindelijk veel natuurlijker uit. Ook zijn ze prettiger voor de vissen. Bovendien kun je er planten aan bevestigen wat erg mooi kan zijn. Dit soort achterwanden zorgen voor een mooiere dieptewerking, wat het kijken naar het aquarium veraangenaamd.

Toevoegingen

In de winkel kun je allerlei toevoegingen voor het water kopen. Dit zijn:

  1. Bacteriën, gevriesdroogd of in vloeibare vorm. Deze helpen bij het opstarten van het filter. Het gebruik hiervan kan nuttig zijn, maar met wat geduld is dit niet nodig
  2. Waterverbeteraars. Deze zijn in Nederland niet nodig. Het drinkwater is van uitstekende kwaliteit en hoeft dus niet geschikt gemaakt te worden voor vissen.
  3. Plantenmest. Dit heb je bij het opstarten ook nog niet nodig. De mest zal vaak alleen maar de algengroei bevorderen. 
  4. Producten om het water harder of zachter te maken. Ook deze producten zou ik niet aan willen raden.

Planten

Koop een redelijke hoeveelheid planten. Kies gewoon wat je mooi vind. Maar kies ook een paar snelgroeiers. Dit zijn planten die helpen bij het opstarten van het aquarium en helpen bij het voorkomen van algen. Veel snelgroeiers zijn ook prima zuurstofplanten. Je kunt later kiezen, als je ze mooi vind kun je ze laten staan en anders kun je ze later vervangen voor planten die je mooier of geschikter vindt.

Maar uiteindelijk heb je jouw keuzes gemaakt en ben je lekker aan het winkelen geweest.

Decoratie

Kies ook een stuk mooi hout voor in het aquarium. Dit is belangrijk voor sommige soorten vis. Hierop kan later eventueel planten gebonden worden. Ook stenen kunnen mooi zijn voor in het aquarium. Met stenen en/of hout kunnen schuilplekken voor de vissen gebouwd worden. 

Verdere spullen

Koop verder ook de volgende spullen:

  • Een thermometer. Voor het aflezen van de themperatuur van het water.
  • Een netje. Voor het uitvangen van vissen.
  • Een nieuwe emmer. Deze mag alleen gebruikt worden voor het onderhoud van het aquarium. Hier mag nooit zeep of schoonmaakmiddel in gebruikt worden. Wordt gebruikt bij een waterwissel.
  • Een schaartje. Voor het snoeien van de planten.
  • Een zak filterwatten. Voor het schoonmaken van het glas aan de binnenkant van het aquarium.
  • Een nieuwe nagelborstel. Voor het schoonmaken van apparatuur.
  • Een tandenborstel. Voor het schoonmaken van de pomp.
  • Een stukje slang van ongeveer 1 meter. Dit is nodig voor het waterverversen.
  • Een of twee schakelklok(ken). Voor het aansturen van de verlichting.
  • Een verlengdoos met veel stopcontacten (5 of meer) Het liefst één die makkelijk aan de muur geschroefd kan worden. Met veel stopcontacten kun je later nog andere apparatuur aansluiten. Dat is later belangrijk voor bijvoorbeeld Co2.
  • Verschillende soorten voer. Afwisseling van spijs doet eten, dat geldt ook voor vissen.

De meeste van deze spullen zijn nodig voor het onderhoud van het aquarium. Gebruik ze dus nergens anders voor.

Veel van deze spullen hoef je niet perse bij een aquariumwinkel te kopen. Voor sommige dingen geldt, de huishoudwinkel is goedkoper en de spullen zijn net zo goed.

Koop het aquarium, de techniek, het voer, de planten en later ook de vissen wel bij een echte aquariumwinkel. Daar geven ze goed advies en goede service. Ga hiervoor niet naar een gewone dierenwinkel. Daar hebben ze vaak (te) weinig verstand van aquaria en het houden van vissen. Kijk hier voor een goede aquariumwinkel bij jou in de buurt.

Waar plaatsen

Nu kan het aquarium eindelijk op zijn plek gezet worden. Kies een plek waar het aquarium stevig kan staan. Kies een plek die niet al te dicht bij een deur is. Van het dicht slaan kunnen de vissen schrikken.

Kies ook geen plek dichtbij een raam. Bij het raam zal het zonlicht veel in het aquarium schijnen en daardoor de kans op alg vergroten.

Zorg ervoor dat de vloer vlak is en het gewicht kan dragen. Zorg er ook voor dat er minimaal één stopcontact in de buurt is. 

Het aquarium plaatsen

Nu heb je de plek van het aquarium bepaalt. Nu moet het geplaatst worden. Bouw eerst de kast waarop het aquarium geplaatst moet worden. Zet deze op de gekozen plek. 

Plak nu de achterwand achter of in het aquarium. Als je een achterwand hebt gekozen dan moet je het plakken met kit wat geschikt is voor aquaria. Tip: sommige leveranciers zijn voor een kleine vergoeding best bereid dit voor je te doen.

Plaats nu het aquarium op de kast. Hierna kan alle apparatuur die eventueel meegeleverd is, geplaatst worden. Ga hierbij te werk zoals dit beschreven is in de handleiding(en) Plaats ook het filtermateriaal. Dit wordt meestal meegeleverd met het filter.

Nu moet je, als je de achterwand in het aquarium hebt geplakt, vaak één of twee dagen wachten. Dit is omdat de kit goed moet uitdrogen. Je wilt niet dat de achterwand over een dag of wat los komt.

Zorg ervoor dat het aquarium waterpas staat. Dit staat later mooier en is beter voor het aquarium zelf. Hierdoor wordt de waterdruk goed verdeeld. Dit voorkomt lekkages.

Monteer de verlengdoos in de kast. Hierop worden later alle apparatuur aangesloten.

Verlengdoos in de kast, hier kunnen 6 stekkers in

Inrichten

Na de eventuele wachttijd kan er eindelijk ingericht worden. Als je gekozen hebt om met een voedingsbodem te werken breng je hiervan een dunne laag op de bodem van het aquarium aan. Verspreid het mooi. Breng hierna het grind of zand aan. Vooraan mag de laag vrij dun zijn, achteraan iets dikker. Het is mooier als je er voor zorgt dat het substraat niet boven de rand van het aquarium uit komt.

Zet eventueel nu een bord op de bodem van het aquarium. Giet hier langzaam het water in. Het bord zal er voor zorgen dat het water niet gelijk de bodem omwoelt. Bij een Juwel aquarium kun je het water ook via het filter laten lopen. 

Vul nu het aquarium voor ongeveer één derde. 

Plaats nu het hout en/of de stenen. Zet deze niet in het midden maar op één derde van links of rechts.

Nu wordt het tijd om de planten te planten. Plant de planten in groepen. Plaats planten die op elkaar lijken niet bij elkaar. Wissel af met vormen en kleuren. Begin achterin en aan een zijkant. Werk zo van achter naar voren en van de ene zijkant naar de ander. Zet grote planten achteraan en kleintjes voor. Let er ook op dat planten die nog klein zijn, later groter kunnen worden. Plaats die planten ook achteraan of in het midden. 

Stengelplanten plant je stuk voor stuk, dus geen bosje in één keer. Dit ziet er later natuurlijker uit.

Na het plaatsen van de planten kun je voorzichtig het aquarium verder vullen. doe dit nog steeds rustig aan. Vul het aquarium tot aan de markering die de fabrikant mee geeft. Is er geen markering, maar wel een bovenrand, vul dan het aquarium tot net boven die rand. Zo zie je later geen waterlijn meer. Dat is veel mooier.

Apparatuur aanzetten

Nu kan eindelijk alle apparaten aan. Zet eerst het filter en de verwarming aan. Stel nu de schakelklok zo in dat de verlichting 10 ~ 12 uur per dag brand. Sluit nu de verlichting op de schakelklok aan en plaats deze in de verlengdoos. Heb je verlichting waarbij de lampen apart geschakelt kunnen worden, plaats dan per lamp een schakelklok en stel deze zodanig in dat de lampen niet precies op hetzelfde moment aan en uit gaan. Laat hier dan steeds een kwartier tot half uur tussen zitten. In totaal moeten de lampen dan tussen de 10 en 12 uur branden. Stel de verwarming zo in dat het water ongeveer 24°C is. Dit is voor veel vissen en planten een goede temperatuur.

Strooi of giet eventueel de bacteriën in het filter.

Plaats ook de thermometer in het aquarium. Deze heeft altijd een zuignap. Plak hem aan een zijkant, waardoor je er niet altijd tegenaan kijkt. 

Geduld

Nu is het aquarium opgestart maar nu komt het ergste. Nu moet je geduld hebben. Wacht nu ongeveer 3 weken voordat je jouw eerste vissen koopt. De bacterie-huishouding moet goed op gang komen. Wel is het goed om een paar keer iets voer in het aquarium te doen. Gebruik dan hele kleine beetjes. Dit helpt de bacteriegroei. 

Ondertussen kun je mooi gaan kijken welke vissen je graag hebben wilt. Lees je in en zoek informatie op het internet.

Plaats daarna niet gelijk heel veel vissen. Plaats eerst één schooltje van ééń soort of een koppeltje. 

Zo kan het niet mis gaan en heb je na een tijdje een mooi aquarium.

Succes!

Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.

Web Analytics