Wat lijken mensen tegenwoordig een haast te hebben. Overal... dus ook in hun hobby's. Zo ook dus bij het houden van aquaria en vijvers.
Alleen het opstarten van een aquarium duurt normaal gesproken een paar maanden. Dit omdat het filter eerst haar bacterie kolonie moet opbouwen. En tja... dat duurt ff.
Vaak kun je daarna pas vissen uitzetten. Ook dit komt omdat de eigenaar eigenlijk te ongeduldig is. Hij wil de bak gelijk vol met vis... Nou... je kunt beter opbouwen. Maar dan ook gelijk vanaf het begin. Gewoon gelijk wat kleine makkelijke visjes in het aquarium. Die geven dan de groeiende bacterie kolonie gelijk wat te doen. Daarna rustig opbouwen. Eerst een paar visjes erbij... wachten... weer wat visjes plaatsen, etc...
Bij de planten is dat net zo. Eerst wat snelgroeiers erbij in. Die helpen met het goed houden van het aquariumwater. En zorgen er zo voor dat algen niet zo snel opkomen. Gelijktijdig kun je wel wat mooie planten erbij plaatsen. Die kunnen zich dan al goed wortelen en wennen aan het onderwaterleven. Want de meeste aquariumplanten worden boven water gekweekt en moeten dus eerst aan het onderwaterleven wennen. En dit heeft tijd nodig. Daarom dus die snelgroeiers, die nemen tijdelijk de taak van de andere planten over. Dat die snelgroeiers een tijdje woekeren en dus de bak er niet mooier op maken, dat is van minder belang.
Als de eindelijke keuze van planten er een tijdje staat, kunnen de meeste snelgroeiers eruit. Een paar laten zitten is natuurlijk prima... ze blijven altijd goed voor een aquarium.
Maar nu is ondertussen de bacterie kolonie goed aangegroeid en doet zijn werk. Je aquarium is nu redelijk stabiel. Vooral als je de vissen ook rustig aan geïntroduceerd hebt.
Je ziet dus dat hier tijd in gaat zitten. De bacterie kolonie moet zich ontwikkelen, maar ook de planten moeten wennen en dan pas beginnen met groeien. En ja, dat kost wel even tijd.
Bij de vijver is dat natuurlijk net zo. Alleen duurt het hier vaak nog langer. Veel langer... Reken hier maar op minstens een jaar of twee... Dit heeft niet te maken met het filter. De bacterie kolonie die daarin groeit, groeit natuurlijk met hetzelfde tempo als in het aquarium. Het gaat om dezelfde bacteriën. Dat is dus met een paar weken al redelijk aan de slag. Maar dat filter is vaak wel groter, dus voordat alle filtermateriaal begroeid is met bacteriën, dat duurt wel wat langer.
En de planten... Tja, die moeten ook wennen aan jouw vijverwater. De onderwaterplanten, meestal zuurstofplanten genoemd, hebben daarvoor tijd nodig. En moeten dus ook aanslaan.
Voor de planten in het moerasgedeelte geldt eigenlijk hetzelfde. Maar er is één groot verschil met die in het aquarium. Deze planten groeien meestal nog iets trager.Wel worden ze uiteindelijk veel groter. Natuurlijk zit er verschil in het groeitempo. De ene plant groeit immers sneller als de ander.
En zie hier... ook hier geldt, zet eerst snelgroeiers in. Dit kunnen zuurstofplanten zijn, drijfplanten, moerasplanten of een combinatie ervan.
In onze vijver staat in één deel van het moeras bijna alleen woekeraars. Dit zijn planten die snel groeien en waarvan bekend staan dat ze bijna het onkruid van de vijver zijn. Maar hierdoor nemen ze veel afvalstoffen op. En zorgen er zo dus voor dat de vijver goed blijft.
Ook veel drijfplanten in onze vijver zijn eigenlijk best woekeraars. Kijk maar, deze planten die hier drijven, dit was dit voorjaar maar drie bekertjes met verschillende planten en één bosje.
Betekend dat dan dat deze vijver helemaal goed is? Ja en nee... het is een jonge vijver, dus de meeste planten hebben ook hier de tijd nog nodig. Het moerasfilter is nog lang niet volgroeid. Maar daar hebben we nog de tijd voor nodig. Ik denk dat volgend jaar, die al veel meer begroeid zal zijn. En anders nog maar een jaartje geduld. We hebben de tijd toch.
Met al dat geduld is het natuurlijk gelijk ook gewoon mooi om die ontwikkeling te volgen. Dat geldt voor zowel in het aquarium als in de vijver. Het is toch prachtig om te zien hoe die elk door de natuur weer veranderd... En dan wordt het geduld vanzelf beloond.