Velen vragen zich af, is een zuurstofpomp of luchtsteen nodig in een aquarium.Nou, eerst èèn ding recht zetten. Bij een vijver of aquarium wordt geen zuurstofpomp gebruikt. Het zijn gewoon luchtpompen. Natuurlijk bevat lucht zuurstof, maar laten we het ding gewoon juist benoemen, het is en blijft een luchtpomp.

Aan een luchtpomp kunnen èèn of meer luchtslangen aangesloten worden. Ik heb bij zowel de vijver als het aquarium een luchtpomp voor twee slangen. Bij het aquarium is er èèn aangesloten.

Die slang is aan de andere kant weer aangesloten op een luchtsteen. Een luchtsteen zorgt ervoor dat de lucht verdeeld wordt in hele fijne bellen. Hierdoor wordt alvast de gaswisseling tussen het water en de bellen gestimuleerd. Toch is dit niet de belangrijkste ´taak´ van een luchtsteen. Door te zorgen voor hele fijne bellen, zorg je ervoor dat de lucht beter verspreid wordt, waardoor er meer oppervlakte in beweging gezet wordt. En daar wordt de meeste gassen uitgewisseld. Hierdoor zorg je ervoor dat er altijd voldoende zuurstof in het water bevindt. Hierdoor hebben de vissen en andere dieren geen zuurstoftekort. Vergeet niet, ook als je weinig vissen hebt, de bacteriën gebruiken veel zuurstof. Het water moet dus veel zuurstof bevatten.

Nu terug komend op de vraag, is dit nodig? Dat verschilt per aquarium. Een aquarium waarin veel planten staan is dit niet nodig. Dit omdat de planten dan voor voldoende zuurstof zorgen. Ook als je een redelijke rimpeling op het oppervlakte hebt, door bijvoorbeeld de uitstroom van de pomp, is het niet altijd nodig.

Heb je daartegen een bak waarbij je veel vissen hebt, maar weinig planten dan kan een luchtpomp met luchtsteen een goed hulpmiddel zijn. Heb je zelfs helemaal geen planten in het aquarium, dan is een luchtpomp vaak een must.

Nu heb ik er maar een paar soorten planten in staan. Een Anubias Barti, een heel stel Anubias Nana, wat Vallisneria Gigantea en wat Hoornblad. De laatste twee zijn dan wel snelgroeiers en leveren dus behoorlijk wat zuurstof, maar de Anubiassoorten zijn trage groeiers en leveren dus heel weinig zuurstof. Voor de zekerheid heb ik er nu dus toch een luchtpomp in gebruik.

Comments powered by CComment

Deze post delen op social media
powered by social2s
Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.