Gelijk na het bouwen van de vijver hebben we begin juni vier verschillende drijfplanten geplaatst. Drie ervan kwamen er uit zo'n bekertje. Van elke soort hadden we één bekertje.
De soorten waren:
- Salvinia Natans. Deze is bekender als het vlotvarentje. Die doet het in onze vijver verschrikkelijk goed. Het is een plantje wat zich verschrikkelijk goed vermeerderd. Nu is zo'n 20 ~ 30 % van het wateroppervlakte van onze vijver bedekt met deze plant. Het vermenigvuldigd denk ik net zo goed als eendekroos.
- Pistia stratiotes. Ook wel bekend als watersla of mosselplantje. Deze plant doet het bij redelijk. Het gaat niet dood en vermeerderd zich. Maar echt hard gaat het niet. Wel ontwikkeld deze onder elke plant prachtige wortelen. Dat is op zich een goed teken, want dan kan deze plant in elk geval goed de nodige stoffen opnemen.
- Eichornia crassipes of waterhyacinth. Deze vermenigvuldigd zich ook goed. Groeit dus ook prachtig. Maar bloeien (waar deze plant toch zijn naam aan te danken heeft) doet ie niet. Dat is wel jammer. Ook hieronder prachtige wortels.
Daarnaast heb ik een klein bosje kikkerbeet (Hydrocharis morsus-ranae) gekocht. Deze is de enige winterharde plant. Nou ja... winterhard is een beetje een vreemde uitdrukking in dit geval. Het plantje sterft zelf wel af, maar het vormt winterknoppen (turionen) die in de herfst naar de bodem van de vijver zakken. In het voorjaar komen deze weer boven en vormen dan nieuwe planten.
De drie plantjes uit de bekers zijn niet winterhard, die zal ik dus elk jaar opnieuw moeten kopen. Maar, dat is niet erg, ze kosten bijna niets en je kunt ze in bijna elk tuincentrum wel kopen.
Maar hebben deze planten ook nut in een vijver. Ja zeker. Ten eerste verstoppen jonge visjes zich tussen de wortels. Daardoor kunnen ze moeilijker door de grotere vissen opgegeten worden.
Verder nemen ze gigantische hoeveelheden afvalstoffen op. Ze helpen dus goed bij het schoonhouden van de vijver en daardoor krijgt alg ook veel minder kans. Ook doordat ze de wateroppervlakte bedekken, en dus zonlicht tegenhouden, helpen ze bij de algbestrijding.
Verder ziet het er gewoon goed uit. Doordat de planten zich door de vijver verplaatsen, ziet deze er elke dag anders uit. Ze drijven immers die kant op, waar de wind ze heen duwt.
Dit door de hele vijver heenstromen heeft nog een voordeel. Soms ontstaan dode hoeken voor de stroming van de pomp. Die brengt soms niet al het water in beweging (vooral bij vreemd gevormde vijvers). Doordat de planten daar wel komen worden afvalstoffen die daar toch ophopen toch opgenomen. Hierdoor blijft de vijver dus overal gezond.