Velen klagen over draadalg in de vijver. Draadalg kan ook een probleem zijn. Het is eigenlijk het onkruid in de vijver. Draadalg kan alleen groeien als het water helder is en er genoeg voedingsstoffen in het water aanwezig is.Die voedingsstoffen komen in het water door of te veel voeren of door afgestorven plantenresten die ontbinden. Dit laatste gebeurd vooral als de planten zelf niet of niet voldoen (meer) groeien. Daardoor is draadalg vooral in het voorjaar en najaar aanwezig.
En wat kun je er tegen doen. Gebruik geen middeltjes. Dit zijn vaak vergiften en werken maar tijdelijk. Ze lossen het probleem niet op. Maar minder voeren en de afgestorven plantenresten wegnemen kun je wel doen. Dit zal er voor zorgen dat de draadalgen minder hard groeien. Helemaal van de draadalg af komen is vaak erg lastig. Maar dat is ook niet erg. Want draadalg heeft ook voordelen. Ook draadalg maakt bijvoorbeeld zuurstof aan en helpt dus mee om er voor te zorgen dat er voldoende zuurstof in het water is.
Nog belangrijker is eigenlijk dat draadalg heel goed is voor hele jonge visjes. Ze kunnen zich er goed in verstoppen en ze bevatten vaak allerlei micro-organismen die voer zijn voor deze jonge visjes. En zo is het dus mogelijk om elk jaar wat jonge visjes over te houden.
Wordt het toch te erg met draadalg dan kun je er eenvoudig vanaf komen. Maak een wc-borstel aan een stok en dan kun je heel makkelijk draadalg oogsten. Dit door de borstel door de alg te draaien. En zo houdt je het onkruid van de vijver, de draadalg, in de hand....
Ook wij hebben wat draadalg in de vijver. Ik vind het nog niet teveel, dus laat ik het nog zitten. Het zit maar aan één zijwand en op één plek tussen de planten. Daar laat ik het dus nog even zitten. Aan het eind van het najaar, vlak voor de winter, verdwijnt het vanzelf wel.