Veel mensen met een vijver halen altijd alle dode bladeren uit de vijver. Ik doe dat maar beperkt.
De bladeren van de haag van klimop, die hier langs de tuin staat, en die in de vijver waaien haal ik er wel uit. Ook heb ik eind februari een deel van de dode bladeren van de moerasplanten verwijderd. Maar alle dode bladeren verwijderen vind ik hele maal niet nodig.
De meeste mensen die dat doen, doen dit voor twee redenen. Ten eerste om de plant te stimuleren om te groeien. Dat is op zich prima. Want een plant die groeit neemt de afvalstoffen uit de vijver op.
De andere reden om dit te doen is om er voor te zorgen dat die dode bladeren niet gaan rotten in de vijver. Nu hebben ze gelijk als er veel van dit materiaal ligt te rotten in de vijver. Maar een klein beetje kan beslist geen kwaad. Dit stimuleert alleen de bacteriën om afvalstoffen om te zetten. Want zonder afvalstoffen zullen de bacteriën niet in leven blijven.
Die dode bladeren zijn gelijk ook een voedingsbron voor veel leven in de vijver. Niet alleen voor de bacteriën die ik genoemd heb. Maar ook voor veel insecten, kleine visjes en andere dieren. Door deze dus niet allemaal weg te halen hou ik dus veel leven in de vijver.
En de dode bladeren... die door al dit leven opgegeten en verwerkt worden, vormen zo weer de meststoffen voor de jonge planten. En juist in het voorjaar, als alles weer begint te groeien, zijn deze meststoffen in grote hoeveelheden nodig.
Na het voorjaar zullen deze stoffen voor een groot deel weer opgenomen zijn door deze planten, maar dan komen de andere afvalstoffen in grotere hoeveelheden voor. Want dan zijn we ondertussen begonnen met het voeren van de vissen en zorgen er zo voor dat er voldoende voeding voor de bacteriën aanwezig blijven, die er weer voor zorgen dat de planten voldoende voedingsstoffen krijgen.
Dus snoeien is prima... maar zorg ervoor dat dit niet te veel gebeurd. Niet alle dode bladeren hoeven verwijderd te worden... daar zorgt de natuur zelf wel voor.
En ondertussen beginnen de planten al weer mooi te groeien. De dotterbloem maakt al weer knoppen aan. Deze zal dus binnenkort weer mooi gaan bloeien. En daarmee is het kringetje rond...
De dotterbloem met knoppen.