Tegenwoordig zie je bij allerlei vijverzaken steeds meer filters met een UV-Filter. Maar een UV-filter is geen filter. Het is een lamp, wat UV-licht uitstraalt. En daarmee worden micro-organismen gedood. Hierdoor sterven dus ondermeer de zweefalgen. Daarmee wordt op een eenvoudige manier het water helder. Want die zweefalgen zorgen er meestal voor dat het vijverwater troebel wordt.
Maar die algen worden er niet mee verwijderd. En daarmee worden die dode algen voeding voor.... jawel, ondermeer zweefalgen. Hiermee is het kringetje rond, want ook deze zweefalgen worden gedood door die uv-lamp.
Het is dus symtoombestreiding. Er wordt niets gedaan aan de oorzaak van de algen. En er wordt maar één soort alg mee bestreden. De draadalgen komen niet langs die lamp en gaan dus niet dood. Die zullen op een aparte manier bestreden moeten worden.
Wat dan wel te doen... Nou dat is simpel. Zorg voor veel planten in de vijver. Die snoepen de voedingsstoffen voor de algen weg. En daarmee verdwijnen de algen. En daarmee worden niet alleen de draadalgen maar ook de zweefalgen bestreden. En het mooie daarvan is.... uiteindelijk is het een goedkopere oplossing dan zo'n uv-lamp en nog mooier ook.
De UV-lamp is namelijk niet goedkoop. Ten eerste moet het ding schijnbaar net zoals de pomp dag en nacht branden. En tja, dat gebruikt stroom. Verder moet zo'n lamp elk jaar vervangen worden.
En je snapt het waarschijnlijk al. Die centen gebruik ik liever voor een leuk plantje of visje. Dan kun je tenminste genieten van de vijver.
Eén nadeel heeft mijn aanpak wel. Je hebt er geduld bij nodig. Wat bij zo'n uv-lamp al binnen een paar dagen gebeurd, een heldere vijver, gebeurd bij mijn aanpak in een paar jaar. Vooral als je niet gelijk de vijver volgestoken hebt met planten. Want... om de planten hun werk te kunnen laten doen, hebben ze wel de ruimte nodig. Ruimte om te groeien. Want voor die groei hebben ze juist die voedingsstoffen nodig. En tja, groeien heeft de tijd nodig.
Dus nogmaals, een uv-lamp vind ik zonde van het geld.