Wij wonen in een huurhuis. Deze wordt nu gerenoveerd. Er is al dakisolatie aangebracht en de spouwmuur is gevuld met isolatiemateriaal. Ook zijn er zonnepanelen aangebracht. Onze woningcorporatie heeft er voor gekozen om, voor de zonnepanelen, samen te werken met Wocozon. Hierdoor krijgen we geen huurverhoging voor de zonnepanelen. Ook wordt de servicekosten niet verhoogd. Hoe werkt het wel:

Wocozon plaatst de zonnepanelen en daarbij ook een extra slimme meter. De laatste houdt bij hoeveel stroom de panelen opwekken. Waarvoor wordt zo duidelijk.

Aan de hand van de specificaties van de panelen wordt uitgerekend wat de panelen gemiddeld per jaar opleveren aan stroom. Wij betalen, net zoals bij het normale energiebedrijf een voorschot voor de zonnestroom, dat is de stroom die de panelen opleveren. Per KwH betalen we 16,5 cent. Dit wordt betaald via de woningcorporatie.

Wocozon kan op afstand de tweede slimme meter uitlezen en één keer per jaar komt gewoon een jaarafrekening.

Ik ben altijd benieuwd wat die panelen opbrengen. Dat is via de website van Wocozon makkelijk te zien. Ik heb daarvoor een account gemaakt bij 'mijn wocozon'. Als ik daar nu inlog krijg ik informatie over onze panelen.

Ten eerste krijgen we een stukje met wat algemene gegevens over onze panelen. Dat ziet er zo uit:

Schermafdruk van 2019-03-06 15-07-11.png

Daarna komt een blokje met wat statistieken:

Schermafdruk van 2019-03-06 15-07-49.png

Dat is nog vrij algemeen. Maar daaronder komt een grafiek Deze kan veel informatie geven. Eerst de dagopbrengst van gisteren:

Schermafdruk van 2019-03-06 15-08-33.png

Deze is wel heel gedetailleerd. De maandgrafiek is wat overzichtelijker:

Schermafdruk van 2019-03-06 15-09-04.png

(er staan nu maar twee dagen in, omdat ons systeem nog maar 2 dagen in gebruik is).

Je ziet dat natuurlijk overdag de meeste stroom wordt opgewekt. Maar we verbruiken voornamelijk stroom in de avond. Dus leveren terug aan het net. Dat valt dan weer te zien via de app van het energiebedrijf. Zo ziet dat er bij ons uit:

Screenshot_20190306-154117.png

Nu komt het leuke. Het teruggeleverde stroom wordt als eerste verrekend met het verbruikte stroom. Als voorbeeld, Je verbruikt 2000 KWh aan stroom en levert 1000 terug. Dan hoef je maar 1000 KWh aan het energiebedrijf te betalen. Dit heet salderen.

Verder betalen we zoals ik al melde voor de zonnestroom. Maar de zonnestroom is veel goedkoper dan de stroom van het energiebedrijf. Dat scheelt 5,5 cnt per KWh. Dat lijkt niet veel, maar kan behoorlijk oplopen.


Like it op Facebook, +1 op Google, Tweet het of deel dit artikel op andere bookmarking websites.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
advertentie: