Een paar jaar terug schreef ik dat vele 'Vijverexperts" vinden dat mijn toemalig filter veel te klein was. Het ging toen om de kruik die ik toen in gebruik had. Deze is helaas kapot gevroren. Daarom heb ik toen een zwart tonnetje als filter in gebruik genomen. Deze was een stuk groter.

Maar die is sinds vandaag niet meer in gebruik. Want dat tonnetje was nu niet echt een schoonheid om te zien. Dus zochten we weer zoiets als de kruik toen. Een sierornament die ook als filter(tje) ingezet kan worden. En die hebben we gevonden.

Superfish maakt drie van die dingen. Weer een kruik, een karper en een kikker. In alle drie kunnen filtermaterialen.

We hebben dit keer niet voor een kruik gekozen maar voor de kikker. En weer zal iedereen zeggen, die is toch veel te klein als filter voor jullie vijver. Voor een minivijver, zal het gaan, maar voor 6m3?

Ja hoor, dat gaat goed. Dat weet ik haast wel zeker. Natuurlijk, er gaat ongeveer de helft van het filtermateriaal in, in vergelijking met het tonnetje. Maar ook dat is voldoende voor deze vijver. Want nog steeds gelden dezelfde argumenten als een paar jaar geleden.

De vijver wordt niet alleen gefilterd door de kikker, maar vooral door de planten die in de vijver staan. Zowel door de zuurstofplanten als door de moerasplanten. En zelfs de lelie doet mee. Voor de filtering geldt, de kikker moet eigenlijk de planten ondersteunen. Dus als de planten het even toch niet aan kunnen dat moet de kikker als filter even helpen. Maar ik durf haast te wedden dat ook dit jaar de vijver weer prachtig helder en gezond zal zijn.

Kijkje in de kikker. Je ziet de filtermaterialen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kijkje in de kikker. Je ziet de filtermaterialen.

Zo staat de kikker erbij.

Zo staat de kikker erbij.

Totaaltje van de vijver.

Totaaltje van de vijver.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Deze post delen op social media
powered by social2s
Accepteert u cookies die op uw computer geplaatst worden?

Deze website plaatst cookies om goed te functioneren.