Voor velen een beetje vreemde combinatie. En nee... Ik ga niet schrijven in het aquarium.
En dan kun je bij de LVS (Viswinkel) wel dure druppels halen, maar ja, het was zondag, dus de winkel zit dicht. Dus op zoek naar een alternatief,..
En dan is schoolbordenkrijt prima. Deze bestaat eigenlijk alleen uit kalk. En laat het nu zo zijn dat in mijn kerstpakket een doosje krijtjes zat. Wel in alle kleuren.... Maar dat mag de pret niet drukken.
Vorige keer had ik een stuk of vier krijtjes in het aquarium gedaan. Vanmorgen bleek dat dit wel enig resultaat had. Maar voor mij nog niet voldoende. Dus vanmorgen heb ik nog twee krijtjes erbij gedaan.
Die krijtjes gooi ik trouwens niet zo los in het aquarium. Ik denk dat ze dan wel heeeel snel oplossen en dus snel het water harder maken, maar dat gaat misschien te snel en dat is dan ook weer niet goed voor de vissen en planten.
Ik breek de krijtjes in vier stukjes en steek die in de bodem. Hier lossen ze langzamer op en geven de kalk dus langzamer af. Precies wat ik wil.
Het enige probleem is, ik weet natuurlijk niet hoe veel harder het water dan wordt. Dus ik moet de waterwaarden dan wel een beetje in de gaten houden.
Maar goed, kijken naar het aquarium doe ik dagelijks, dus als het mis dreigt te gaan, dan zie ik dat snel genoeg.
Maar waarom moest dat water dan wat harder worden, vraag je je misschien af.
- Ten eerste komen mijn vissen uit gebieden met vooral hard water. Ze vinden hard water dus prettiger dan zacht water.
- Het hardere water buffert Co2 beter. Nu heb ik geen Co2-installatie meer. Niet meer nodig voor die kleine hoeveelheid planten. Maar de Co2-waarde is stabieler bij wat harder water.
- Hierdoor zal ik waarschijnlijk ook iets minder last hebben van baardalg.
- De planten die ik in mijn aquarium heb, houden ook van harder water. Doordat er waarschijnlijk ook minder baardalg in het aquarium zal zijn, zullen ze ook beter groeien.
Nu maar weer een paar weken aankijken hoe de waarden zich nu ontwikkelen.